Linkovi

AGENCIJA ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA: Bankama najviše prekršajnih naloga


Samira Čampara, Petar Kovačević, Ante Boras, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP)
Samira Čampara, Petar Kovačević, Ante Boras, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP)

Pravo na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, posebno u vremenu brzog napretka i razvoja elektronskih i komunikacisjkih tehnologija, zahtijeva aktivan angažman svih nadležnih institucija kako bi građani bili svjesni rizika koje donosi neovlašteno prikupljanje i obrada osobnih podataka.

Tehnološki napredak u informatičkom i digitalnom svijetu danas omogućava brz protok i širenje privatnih podataka i teško je vršiti kontrolu različitih digitalnih sustava pomoću kojih se prikupljaju, obrađuju i proslijeđuju osobni podaci građana.

Zaštita ličnih podataka je novina u Bosni i Hercegovini (BiH) i to podrazumijeva angažman svih institucija koje determinišu zaštitu ličnih podataka, kaže Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Petar Kovačević: NIsmo zadovoljni napretkom u zaštiti ličnih podataka
Petar Kovačević: NIsmo zadovoljni napretkom u zaštiti ličnih podataka

Mi u agenciji nismo zadovoljni ni sa formalnim ni sa faktičkim stanjem. Nismo zadovoljni ni napretkom kada je u pitanju zaštita ličnih podataka u BiH jer mislimo da se moglo i moralo učiniti više. To podrazumijeva angažman svih, od isntitucija pa do onih koji sprovode Zakon o zaštiti ličnih podataka“, napominje Kovačević.

Zamjenik direktora AZLP-a, Ante Boras, upozorio je na nedostatak ljudskih resursa u Agenciji, kazavši da u Odsjeku za prigovore do sada nije uposlen nijedan novi radnik.

Ante Boras: Loši kapaciteti Agencije
Ante Boras: Loši kapaciteti Agencije

Mislim da će u narednom periodu razvojem elektronskih i komunikacijskih usluga biti vrlo teško raditi sa ovako lošim kapacitetima Agencije, ali i da će sa ovakvim odnosom prema problematici zaštite podataka biti teško pratiti ono što je u razvijenim zemljama EU već odavno na dnevnom redu“, ističe Boras.

Agencija je u 2017. godini 83 inspekcijska nadzora, zaprimila 96 prigovora građana te izdala 15 prekršajnih naloga.

Neki od postupaka odnosili su se na korištenje jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i kopija ličnih karata za različite svrhe. Veliki broj prigovora građana odnosio se na neovlašten video nadzor, u kojima su sami građani bili predmetom video nadzora.

Po visini kazni i po broju izdatih prekršajnih naloga, banke zauzimaju najveći broj, kaže Samira Čampara, pomoćnica direktora sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar.

Samira Čampara: Najveći broj prekršajnih naloga upućeno je bankama
Samira Čampara: Najveći broj prekršajnih naloga upućeno je bankama

Njima smo izdavali naloge iz razloga zahtijevanja jedinstvenog matičnog broja prilikom plaćanja računa za komunalne usluge. Dakle, banke su ovlaštene za prikupljanje matičnih brojeva, ali u slučajevima koji su zakonom propisani. Međutim ne mogu to raditi u svakoj prilici čak ni kada se vrši realizacija računa za komunalne usluge“, napominje Čampara.

Dodaje da se veliki broj postupaka koje je Agencija vodila, tiču zahtijevanja uvjerenja o nekažnjavanju u običnim konkursnim procedurama.

Zakon o krivičnom postupku izričito propisuje da je zabranjeno od građana zahtijevati uvjerenje o nekažnjavanju. Dakle, nadležni organi imaju pravo u postupku zapošljavanja pribaviti ovo uvjerenje službenim putem, ako je to zakonom propisano u određenoj oblasti, ali nikako to nemaju pravo tražiti od samih građana“, upozorava Čampara.

Od 2006. godine, 28. januar obilježava se kao Evropski dan zaštite podataka, poznat i kao Dan privatnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG