Linkovi

Human Rights Watch: Snage Malija i grupe Wagner počinili zločine u toj zemlji


Arhiva - Na fotografiji koju je objavila francuska vojska vide se trojica ruskih plaćenika (desno), u Maliju (French Army via AP, File)
Arhiva - Na fotografiji koju je objavila francuska vojska vide se trojica ruskih plaćenika (desno), u Maliju (French Army via AP, File)

Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) saopštila je da su oružane snage Malija i pripadnici ruske plaćeničke grupe Wagner pogubili i nasilno oteli nekoliko desetina civila u centralnom regionu Malija od decembra 2022.

Snage Malija i grupa Wagner su, kako je navedeno, uništavale i pljačkale civilnu imovinu i navodno mučili zatočenike u vojnom logoru", navodi ta organizacija.

Grupa za ljudska prava je saopštila da je intervjuisala 40 ljudi koji znaju za incidente. Među njima je bilo 20 svjedoka zlostavljanja, tri člana porodica žrtava, dva lidera zajednice, pet malijskih aktivista civilnog društva, osam predstavnika međunarodnih organizacija i dva politička analitičara iz grada Sahela.

HRW je saopštio i da je pregledan snimak koji predstavlja dokaz zlostavljanja koje su počinili malijska vojska i strane snage.

Ministar spoljnih poslova Malija Aodulaje Diop pozvao je Savjet bezbjednosti UN da povuče mirovne snage UN u Maliju (MINUSMA) zbog krize povjerenja između zvaničnika Malija i 15.000 članova tih snaga.

Savjet bezbjednosti odlučio je da prekine prisustvo MINUSMA u Maliju, ali će njeno osoblje tamo ostati do 31. decembra.

Karin Kaneza Nantulia, zamjenica direktora HRW-a za Afriku, izjavila je da prestanak mandata MINUSMA u Maliju izaziva zabrinutost.

"Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) treba da izraze svoju zabrinutost u vezi sa teškim zloupotrebama od strane malijskih oružanih snaga i očiglednih savezničkih boraca Wagner grupe " rekla je ona i tražila da se obustavi povlačenje te da se vlasti drže odgovornim za kršenje ljudskih prava"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG