Linkovi

Antiterorizam u Africi: Raste povjerenje u AFRICOM


AFRICOM, komanda američkih vojnih snaga za Afriku, je formiran 2008. godine, a prvi projekti bili su razvojni projekti, između ostalog, i razvoja stočarstva po afričkim selima.

Težište predstojećeg boravka američkog predsjednika Baracka Obame u tri afričke zemlje južno od Sahare biće proširenje ekonomskog i komercijalnog angažmana Sjedinjenih Država na tom kontinentu. Istovremeno, raste i američko vojno prisustvo u afričkim zemljama, nužno zbog sprečavanja jačanja terorističkih grupa u tom dijelu svijeta i porasta terorističkih prijetnji sa afričkog kontinenta.

Na širenje militantnih i terorističkig grupa na zapadni dio Afrike, poput zemalja kao Mali, američke oružane snage odgovaraju snažnijim angažmanom , prije svega kroz programe obuke snaga sigurnosti afričkih zemalja. Uz to, Sjedinjene Države su pojačale i obavještajni i posmatračke aktivnosti uspostavljajući baze za drone, bespilotne letjelice, kao na primjer u Nigeru. Suština pružanja pomoći u postizanju veće sigurnosti na „crnom kontinentu“ je činiti to bez velikog prisustva američkih vojnika.

General David Rodriguez, odnedavno zapovjednik AFRICOM-a, komande američkih vojnih snaga za Afriku, u intervju za radio-programe Glasa Amerike, odgovarajući na pitanje što je osnovni razlog malog prisustva vojnih snaga u Africi ističe:

„Zbog povijesti afričkih zemalja, prije svega nepovoljnih iskustava iz dugotrajnog kolonijalnog peroida, prisustvo velikih vojnih snage ne bi bilo dobro prihvaćeno. Kreativnom i inovativnom vojno-stručnom pomoći možemo mnogo više doprinijeti gradnji sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta afričkih zemalja.“

AFRICOM je formiran 2008. godine, a prvi projekti bili su razvojni projekti, između ostalog, i razvoja stočarstva po afričkim selima.

Analitičar Richard Downie podsjeća na činjencu da je formiranje američke vojne komande za Afriku svojevremeno podstaklo pitanja o tome što će američke snage zaista raditi u Africi:

„Bilo je mnogo nedoumica kada je AFRICOM počeo da djeluje, prije svega jer njegovi ciljevi i programi nisu adekvatno prezentirani Afrikancima i razumljivo je da su oni bili sumnjičavi.“

U proteklih, četiri, pet godina, sa porastom terorističkih prijetnji odnos Afrikanaca prema američkom vojnom prisustvu se uveliko promijenio jer...


„... Misije AFRICOM-a su postale jasnije i razumljivije, povjerenje u dobronamjernost američkog vojnog prisustva je poraslo, Afrikancima je bivalo jasnije što AFRICOM radi i realizira“ - ističe analitičar Downie.

Programi pomoći poboljšanja sigurnosti u zemljama afričkog kontinenta je dugoročan i zahtjevan angažman AFRICOM-a. Partneri su vrlo često slabo obučene, i u mnogim slučajevima, neprofesionalne vojne snage. Transformisati takve snage moderne i efikasne armije je decenijama dugi proces.
XS
SM
MD
LG