Linkovi

Ramazan u najstarijoj muslimanskoj zajednici u Americi


Molitva u Muhamedovom Masjidu u Washingtonu
Molitva u Muhamedovom Masjidu u Washingtonu

Tokom Ramazana milioni muslimana širom svijeta se pridruže kolektivnom postu u namjeri da pročiste duh i tijelo. U Americi za oko pola miliona Afro-Amerikanaca muslimana, od kojih mnogi vode porijeklo od bivših robova, Ramazan ima i specijalno značenje - vezu izmedju Afro-Američkog iskustva i islamske tradicije duhovne slobode.

Večernji poziv muslimanima na molitvu u Muhamedovom Masjidu u Washingtonu, najstarijoj muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama, čuje se tokom ovog Ramazana. Više od 500 Afro-Amerikanaca se ovdje okuplja na molitve, kao što su to mnogi činili prije njih još od 1930-tih.

Talib Shareef, veteran Američkih zračnih snaga, je novi imam u Muhamedovom Masjidu. On kaže da su u Americi iskustva muslimana crnaca drugačija od većine ostalih muslimana:

Talib Shareef, imam u Muhamedovom Mesdžidu u Washingtonu
Talib Shareef, imam u Muhamedovom Mesdžidu u Washingtonu

"Većina Afro-Amerikanac u Americi imaju crkveno iskustvo. Mi smo postali muslimani u Americi na nešto drugačiji način i zbog toga što smo muslimani većina članova naših porodica ne znaju dovoljno o Islamu i mnoge stvari treba da objašnjavamo. Mi dobar dio našeg života dijelimo sa ostalim oko nas jer smo manjina u smislu religije."

Dvadesetčetverogodišnja Jocelyn Cole je odrasla balansirajući njen kršćanski život sa muslimanskom tradicijom. Njena mama je kršćanka Sedmog dana adventista, dok joj je otac prešao na Islam prije nego se ona rodila.

Jocelyn Cole
Jocelyn Cole

"Ma gdje bila sa svojim ocem tokom Ramazana uvijek ću se sjećati kako sam kao dijete sa njim išla na pijacu da za iftar kupimo datule. I makar nisam uvijek postila cijeli dan, ili čak ni razumjela, jednostavno se sjećam kako sam sa ocem jela datule sa zalaskom sunca", kaže Jocelyn.

I dok žene dočekuju jedna drugu u takozvanoj sobi za sestre, osoblje u kuhinji žuri da servira ramazansku večeru - piletina i riža sa zapečenim grahom.

Za Ibrahima Mumina, pra unuka nekadašnjeg roba, Ramazan je dobra prilika da o svojoj vjeri razgovara sa ne-muslimanima. Ali on kaže da su Amerikanci i deset godina nakon 11. septembra uplašeni od muslimana i neupućeni o Islamu.

Ibrahim Mimin
Ibrahim Mimin

"Bio sam na prijemu i pitali su me iz koje sam zemlje došao, jer mnogi Amerikanci misle da su svi muslimani odnekud došli. A, ja sam iz Sjedinjenih Država. Pokazao sam im svoj pasoš u kojem stoji isto kao i u nihovom - Sjedinjene Države Amerike."

Imam Shareef kaže da postoji snažna veza izmedju istorisjke borbe Afro-Amerikanaca za slobodu i jednakost nakon okončanja ropstva 1860-tih i Islamske tradicije traženja duhovne slobode. Ramazan, kaže on, je prilika za crnce muslimane u Americi da se na to podsjete:

"Mi, znate, dolazimo iz ropstva. To je bio put ljudske slobode. I postajući musliman kroz takvo iskustvo naglašava tri riječi - sloboda, pravda i jednakost. To je ono što smo mi željeli. I svako ljudsko biće to želi", kaže na kraju imam Shareef.

XS
SM
MD
LG