Linkovi

Afganistan: Ekipe za evakuaciju spašavaju živote


Helikopteri američke vojske u Afganistanu
Helikopteri američke vojske u Afganistanu

Ranjeni NATO i američki vojnici u Afganistanu često zavise od medicinskih ekipa za evakuaciju helikopterom kako bi ostali živi.

Ranjeni NATO i američki vojnici u Afganistanu često zavise od medicinskih ekipa za evakuaciju helikopterom kako bi ostali živi. Te ekipe su trenirane kako bi izvukle ranjene vojnike i u roku od 60 minuta ih prebacili u vojnu bolnicu nadomak Kabula. Tih 60 minuta su poznate kao zlatni sat, i tada je procenat preživljavanja oko 95%.

U zračnoj bazi Bagram, timovi američkih zračnih snaga pripremaju svoje helikoptere. U narednih 12 sati, timovi i oprema će biti spremni da evakuiraju ranjene vojnike iz bilo kojeg dijela istočnog Afganistana u vojnu bolnicu za traumatske povrijede u Bagramu. Poručnik Mark Ahrens je jedan od zapovjednika 56-e spasilačke brigade u Bagramu. On kaže da prisustvo njegove brigade pruža sigurnost u nekima od najopasnijih regiona te zemlje.

Iz mnogo razloga je važno pružiti sigurnost timovima na terenu, kako našim američkim tako i koalicionim partnerima. Ukoliko budu povrijeđeni, uvijek ima neko ko će ih izvući, bez obzira da li se radi o bezazlenoj situaciji, ili o situaciji usred borbi, kaže poručnik Ahrens.

Ovi timovi ne polijeću sve dok ne budu potrebni. A to znači čekanje satima, a ponekad i danima. Poručnik Dereck Brock je naviknut na čekanje. On je poletio na prvom spasilačkom letu nekoliko godina nakon što je započeo karijeru.

To je obično način na koji se to dešava. Nikada ne znate kada ćete krenuti u akciju, kaže Derek Brock.

Pa ipak, brigada je stalno zauzeta. Bolnica u Bagramu prima oko 3 hiljade pacijenata mjesečno, od kojih se mnogi prebacuju helikopterom. Kada dobiju poziv, šestočlani timovi mogu poletiti u roku od samo nekoliko minuta. Na jednoj nedavnoj misiji, oni su letili za Jalalabad, udaljen stotinjak kilometara, kako bi pomogli dva ranjena pripadnika NATO-a. Oni nisu imali povrede opasne po život, te su pripadnici brigade usporili. Ukupno vrijeme koje im je trebalo od polijetanja do donošenja pacijenata u Bagram je bilo manje od dva sata. Nakon što su prebacili pacijente, članovi tima su otišli na streljanu kako bi testirali svoje oružje. Za razliku od ostalih medicinskih helikoptera, ovi su opremljeni da se sami brane. A to znači i da su skupi. Prošle godine, navodeći razloge troškova, Pentagon je otkazao program od 14 milijardi dolara za kupovinu novih helikoptera za spasilačke ekipe, i prebacio svoju medicinsku misiju ka manje naoružanim vojnim helikopterima. Ali nakon dodatnog razmatranja, zvaničnici Pentagona su ipak odobrili planove za nove helikoptere. 56-a brigada i dalje leti i spašava živote u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG