Linkovi

Kabul: Raste broj žrtava bombaškog napada pred školom


Okupljeni građani na mjestu napada u afganistanskoj prijestolnici Kabulu. (Foto: REUTERS/Stringer)
Okupljeni građani na mjestu napada u afganistanskoj prijestolnici Kabulu. (Foto: REUTERS/Stringer)

U eksploziji pred školom u prijestolnici Afganistana Kabulu poginulo je najmanje 68 osoba, saopštili su afganistanski zvaničnici.

Ljekari nastoje da zbrinu najmanje 165 povrijeđenih, dok se istovremeno sprovodi i identifikacija žrtava, javila je agencija Reuters.

Nekoliko eksplozija dogodilo se u subotu uveče u području Daš-e-Barči, koje naseljavaju šiiti iz etničke manjine Hazara, koja je u prošlosti bila često na meti militanata ISIL-a.

Prvi napad posljedica je akiviranja automobile bombe pred školom Sajed Al-Šuhada. Nakon jedne eksplozije učenici su istrčali iz školskog zdanja kada su uslijedile još dvije detonacije.

Prema informacijama zvaničnika, među poginulima najviše je učenica te škole. Jedan od očevidaca rekao je agenciji Reuters da je riječ o djevojčicama koje su se vraćale kući nakon nastave i da svega sedam ili osam stradalih osoba nisu bile učenice.

Predsjednik Afganistana Ašraf Gani za napad je okrivio talibanske pobnjenike. Sa druge strane portparol talibana odbacio je umiješanost, rekavši da ta grupa osuđuje bilo kakve napade na afganistanske civile.

Papa Franjo je tokom nedjeljne osudio napad u Kabulu, označivši ga neljudskim činom.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, takođe je osudio napad i izrazio saučešće porodicama žrtava i vladi i građanima Afganistana.

Porodice žrtava afganistansku vladu i zapadne sile označile su odgovornim za neuspjeh u zaustavljanju nasilja i rata koji traje.

Širom prijestolnice Kabula pojačane su bezbjednosne mjere, ali su tamošnje vlasti saopštile da neće biti u mogućnosti da obezbjede sve obrazovne ustanove, džamije i druga javna mjesta.

Sjedinjene Države i međunarodne vojne snage počele su povlačenje 1. maja u skladu sa sporazumom koji su SAD postigle sa talibanima 2020.

Uoči početka povlačenja američki predsjednik Joe Biden je rekao da će američke trupe iz Afganistana biti povučene do 11. septembra 2021. godine, 20. godišnjice napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zdanje Pentagona u Washingtonu, što je iniciralo američku interevenciju u Afganistanu.

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, kada ih je zbacila međunarodna vojna koalicija koju su predvodile SAD. Tada je počela njihova pobuna i borbe koje su vodili sa snagama međunarodne koalicije.

Razlog savezničke intervencije bilo je utočište koje su talibani i Afganistan pružili liderima Al Kaide koji su smatrani odgovornim za terorističke napade 2001.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, na teritoriji Afganistana nalazi se najmanje 500 boraca Al Kaide sa kojima talibani održavaju bliske veze što, sa druge strane, talibani poriču.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG