Linkovi

Voda za piće - iz slavine ili iz boce?


New York se pridružio rastućem broju američkih gradova koji pozivaju svoje građane da ne kupuju vodu u plastičnim bocama. Nedavno pokrenuta kampanja promiče uporabu vode iz slavine za piće. Stručnjaci za okoliš kažu da problem nije u vodi, već u plastičnim bocama u kojima se ona prodaje.

Prošle godine Amerikanci su kupili preko 30 milijardi boca vode, dakle oko 100 po stanovniku. Oko 80 posto ispražnjenih boca završilo na deponijama. Ako bi se posložile u niz te bi plastične boce 150 puta opasale planetu. Obzirom da se ta plastika ne razgrađuje to je ponukalo grad Salt Lake City na zabranu buteljirane vode na nedavno održanom jazz festivalu na otvorenom. Gradonačelnik Rocky Anderson naziva takvu vodu marketinškom prijevarom i odbija trošiti javna sredstva za nju. Umjesto toga na gradski je trošak služena ohlađena voda iz vodovoda u čašama koje se daju reciklirati. "Mi se moramo riješiti tih za okoliš katastrofalno štetnih navika koje smo stekli i vratiti se uporabi vode iz slavine za piće", kaže Anderson.

Stručnjaci kažu da je široko raspostranjena predodžba da je buteljirana voda bolja od one iz slavine jednostavno netočna. Mark Pastore vodi jedan eskluzivni restoran u San Francisku u kojem se voda iz boca uopće ne poslužuje. "Blesavo bi bilo služiti vodu iz plastičnih ili staklenih boca kad tu imamo odličnu vodu iz vodovoda", tvrdi Pastore.

Stručnjaci navode još jedan razlog za promjenu, a to je količina goriva potrošenog za prijevoz vode u bocama. Na primjer voda iz Francuske mora prevaliti više od osam tisuća kilometara da bi došla na police dućana u Chicagu. Međutim Joseph Doss predsjednik Međunarodne udruge proizvođača buteljirane vode kaže da je njihova industrija nezasluženo uzeta na zub. "Svaki napor za reduciranje ambalaže treba biti fokusiran na cjelokupno potrošačko tržište a ne samo na buteljiranu vodu", kaže Doss.

Doss navodi inicijative za uvođenje plastike bazirane na kukuruzu koja je ekološki prihvatljivija. On također navodi da neke tvrtke također izdvajaju dio svojih prihoda za potpomaganje projekata u zemljama u razvoju vezanih za vodu. No zagovornici zaštite okoliša kažu da ako se želi sačuvati svijet, kako bi izgledao čisto kao na slikama na bocama, onda je najbolje smanjiti potrošnju buteljirane vode.

XS
SM
MD
LG