Linkovi

Milost - novi roman nobelovke Toni Morrison


Dok Amerika obilježava izbor svog prvog predsjednika afričkog podrijetla, mnogi su se prisjetili vremena prije petnaestak godina kad je spisateljica Toni Morrison postala prva Amerikanka afričkog podrijetla koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. U Sjedinjenim Državama u utorak će biti objavljen njen novi, deveti po redu, roman Milost.

Radnja romana Milost smještena je u kolonijalnu Ameriku. Toni Morrison kroz glasove svojih likova čitatelju nudi još jedan mozaik koji pokušava dočarati kako je izgledao život u Novom svijetu u to vrijeme. U svom posljednjem djelu ova američka nobelovka još se jednom vraća problemu ropstva, kao i u svom vjerojatno najpoznatijem romanu Ljubljena, međutim, ovaj put na puno drugačiji način i u drugo doba – same početke Amerike.

Autorica Toni Morrison kaže da je odlučila odabrati ovo razdoblje kao okruženje za svoj roman jer je htjela odvojiti pitanje rase od pitanja ropstva: "Otišla sam u prošlost daleko koliko sam mogla. U vrijeme kad je ovo što danas zovemo Amerikom bilo fluidno, ad hoc, mjesto gdje su zemlje iz cijelog svijeta otimale zemlju, resurse i kad su ovdje dolazili ljudi svih fela. Dakle, to vremensko razdoblje 1690, dvije godine prije suđenja vješticama u Salemu, ispada da je bilo za mene bogato razdoblje. Čovjek shvati da tada nije postojala civilizacija koja nije u nekom obliku počivala na ropstvu. Drugačije su to zvali. Ali tad je u svijetu bila konstanta da se posjeduje ljudska radna snaga. To nije bilo neobično. Neobično je bilo to kad se spojilo s rasizmom".

Središnji likovi ovog romana su četiri žene - traumatizirana američka Indijanka Lina, Florens, energična djevojčica u ropstvu, zagonetna i pomalo divlja robinja Sorrow i Rebekka, domaćica. Svaki od tih pažljivo odabranih likova romana Milost kao da predstavlja različiti aspekt života u tadašnjoj Americi i drugačiju razinu služinstva i neplaćenog rada. Bijeli robovi stizali su u Ameriku da bi platili svoj put preko Atlantika. Općenito se vjerovalo da dug isplate za sedam godina rada, međutim, kaže Toni Morrison često se događalo da u ropstvu provedu cijeli život, dodajući da je jedina razlika između bijelih i crnih robova bila je i tome što su se bijelci nakon bijega lako mogli pomiješati sa slobodnim stanovništvom, nakon čega im se gubio trag. Toni Morrison čita ulomak romana u kojem trgovac Jacob Vaark dolazi brodom na obale Zaljeva Chesapeake odakle će kasnije odvesti Florans sa sobom kao dio otplate jednog duga.

"Muškarac je prošao kroz val pažljivo koračajući između šljunka i pijeska do obale. Atlantska magla, koja je mirisala na biljni svijet, prekrivala je zaljev i usporavala ga. Mogao je vidjeti svoje čizme, ali ne i torbu i ruku. Kad je šljunak ostao iza njega, a đonovi mu utonuli u blato, okrenuo se prema brodu kako bi mahnuo posadi. Ali kako je jarbol nestao u magli, nije mogao ustanoviti jesu li još usidreni ili su riskirali ploviti, grleći obalu u potrazi za dokovima i gatovima u blizini. Za razliku od engleske magle, koju je poznavao otkako je prohodao, ili one sa sjevera, gdje je sada živio, ova je bila zapaljena suncem, pretvarajući svijet u gusto, vruće zlato. Prodrijeti u nju bilo je kao boriti se sa snom".

Roman Milost pokazuje što se nalazi ispod površine ropstva, međutim, u svojoj srži to je ambivalentna i uznemirujuća priča o majci koja daje svoju kćer kako bi je spasila, ali i kćeri koja se možda nikad neće moći osloboditi osjećaja napuštenosti. To milostivo djelo može imati nepredvidljiva posljedice. Roman Milost nobelovke Toni Morrison objavila je izdavačka kuća Alfred A. Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG