Linkovi

The Tin Roof Blowdown - kriminalistički roman na temu uragana Katrine


Dvije godine nakon uragana Katrina koji je devastirao New Orleans, prva prozna djela koja obrađuju poslije-uragansku tematiku počela su se pojavljivati u američkim knjižarama.

James Lee Burke već pedeset godina piše o južnoj Louisiani i tijekom tog vremena objavio je dvadeset i dva romana. Njegovo posljednje djelo Rušenje limenih krovova nova je - šesnaesta po redu - pustolovina detektiva koji se pojavljuje u njegovim ranijim djelima, Davea Robicheauxa. On je u izvanrednoj situaciji pozvan iz malog mjesta u Louisiani u New Orleans kako bi pomagao u prvim danima nakon Katrine. I tu biva sučeljen sa sablasnom stvarnošću. Na početku Burkeova romana poslovne i stambene četvrti New Orleansa ostavljene su na milost i nemilost pljačkašima i zločincima svih fela.

Opskrba energijom potpuno je prekinuta, a grad je sveden na razinu srednjovjekovnog društva. Nema zakona, nema reda, nema skloništa za nemoćne, bespomoćne i nedužne. Tijela plutaju ulicama ili leže nabijena na grane stabala koje voda nosi sa sobom. Usred te apokaliptičke noćne more junak romana Dave Robicheaux mora pronaći dvojicu serijskih silovatelja, jednog svećenika koji je ovisnik o morfiju, te jednog čovjeka koji je uzeo zakon u svoje ruke i koji je vjerojatno opasniji od kriminalaca koji pljačkaju grad. Autor kaže da je u svom romanu izmislio samo likove, a sve situacije su posve stvarne i autentične.

"Ne vjerujem da postoji išta u toj knjizi što nije potkrijepljeno činjenicama i što ne bih mogao braniti. Dapače, mogao bih reći da stvari koje sam izostavio predstavljaju šapat, a ne krik. Znate, za pisca, južna Louisiana je Božji dar. Ne postoji drugo mjesto koje joj je nalik", kaže Burke.

James Lee Burke naslikao je u svom trileru turobnu sliku života u New Orleansu nakon Katrine. Njegovi kompleksni likovi prikazuju ljude u njihovom najboljem i njihovom najmračnijem svjetlu. Rušenje limenih krovova nije samo triler pun akcije, već i snažna priča o hrabrosti i žrtvovanju, a mnogi kritičar već su ga proglasili najboljim Burkeovim djelom dosad. Ovaj roman produbljuje mnoge prizore koje smo mogli vidjeti na televiziji nakon Katrine – izbjeglice na krovovima kuća, ljude u čamcima i pljačkaše. Međutim, iako autor iznosi uznemirujuća opažanja o rasnim i klasnim napetostima koje su eksplodirale nakon uragana, Rušenje limenih krovova još uvijek pruža čitatelju užitak čitanja napetog krimića. Poslušajmo autora Jamesa Lee Burkea kako čita kraći ulomak romana.

"Cijeli grad tijekom jedne noći sveden je na tehnološku razinu Srednjeg vijeka. Kako smo prolazili preko povišenog dijela auto ceste prema Convention Centru, vidio sam jedan prizor koji nikad neću zaboraviti i koji će za mene uvijek predstavljati simbolično iskustvo New Orleansa na dan 29. kolovoza godine Gospodnje 2005. Tijelo jednog debelog crnca s licem zbijenim u hrpu nečega i u odijelu koje je bilo napuhano zrakom. Smeđa prljavština iz gradskog odvoda namakala mu je glavu, tijelo je tamo bilo najmanje tri dana", kaže Burke.

U svom romanu Rušenje limenih krovova James Lee Burke koristi devastirani New Orleans kao svojevrsnu arhetipsku pozadinu u kojoj ispituje jednu univerzalniju temu - sukob moćnika i onih koji moć nemaju. Roman je objavila izdavačka kuća Simon i Schuster iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG