Linkovi

Glumica Mariette Hartley pomaže obiteljima s traumama samoubojstava


Mariette Hartley poznato je lice na televiziji već skoro 50 godina, od svoje uloge u ranom westernu Bonanza i u seriji Zvjezdane Staze, pa do nedavne uloge u seriji Grey's Anatomy. Ona je porijeklom iz obitelji s puno dostignuća ali i s burnom poviješću. Njen djed, John B. Watson, bio je poznati psiholog i smatran je osnivačem biheviorizma - škola psihologije koja se bavi proučavanjem utjecaja okoline na ponašanje. John Watson opsežno je pisao i o odgoju djece. Zasnovano dijelom na životinjskim studijama, tvrdio je da djeca trebaju biti odgajana kroz vanjske osjete, i uz ne puno znakova emocija, kao što su grljenje ili ljubljenje. Hartley okrivljuje taj pristup odgoju djece za neke od njihovih obiteljskih problema. Takodjer neki članovi obitelji imaju bipolarnu bolest, stanje nekoć zvano maničnom depresivnošću. Obitelj je bila suočena s traumama samoubojstava, prvo njenog ujaka.

"On si je oduzeo život 1959-te. A kao dijete, iz Connecticuta, nisam bas to tada razumjela jer se o tome nije razgovaralo. No kada je 1963. moj otac počinio samoubojstvo u susjednoj sobi, i ja i moja majka smo to sve trebale počistiti kako psihički tako i fizički, to je u potpunosti promijenilo moj život", navodi Mariette.

Trebale su joj godine psihološke terapije da se pomiri s gubitkom, koji je obitelji čuvala kao tajnu desetljećima. Ona je ponovo osjetila te emocije 1984-e, kada je dobila ulogu u televizijskom filmu pod naslovom Tišina srca, o bračnom paru koji je izgubio sina zbog samoubojstva.

"I ja sam zatražila u susret s tom obitelji, bila sam tako zahvalna tim ljudima, nikada ih neću zaboravit, sto su podijelili s mnom svoje iskustvo gubitka njihova sina. To je bilo posve isto iskustvo kao i moj gubitak oca - trauma otkrivanja sto se desilo i sve ostalo", tvrdi Mariette.

Ona kaže da je shvatila da članovi obitelji žrtava samoubojstva imaju iskustva slična stresu ratnih veterana. Hartley djeluje u ime vojnih veterana koji pate od post-traumatskog-stresa. 1987-me, ona je bila suosnivateljica američke zaklade za prevenciju samoubojstava, a sada savjetuje druge koji su izgubili voljene putem samoubojstva. Terapeut Karen Fritts Dean je također imala slučaj samoubojstva u obitelji. Ona kaže kako pogled na suicid kao na sramotu nanosi bol članovima obitelji: "Postoji mnogo srama, koji gotovo kao da je zarazan, to je kao kad je netko jako bolestan, ne želite se previše približiti, ne želim znati previše, jer na neki način, to je previše za ljudsko biće za procesirati".

Mariette Hartley se podvrgnula godinama terapije prije nego sto je otkrila da pati od bipolarne bolesti, poput nekoliko drugih članova svoje obitelji. Glumica je izgubila rodjaka u samoubojstvo prije nekoliko godina, i kaze da joj je i majka pokušala suicid, ali na kraju je umrla mirno prirodnom smrću, okružena svojom obitelji. Ona kaže da ovakva vrsta smrti ujedinjuje obitelj, za razliku od samoubojstva, koje ju rascijepi i članove međusobno udalji. I Hartley i Fritts kazu da se pomoć za one koji pomišljaju na samoubojstvo može dobiti u organizacijama, grupama i potpori zdravstvenih djelatnika, a savjetovanje može pomoći traumatiziranim obiteljima onih koji se uzeli vlastiti život.

XS
SM
MD
LG