Linkovi

Školska knjižica razvija pismenost


U školi Parkway Heights, na južnoj strani San Francisca, zadnjih sedam godina završni su testovi učenika – 6. do 8. razreda osnovne škole - bili prilično loši. Da bi poboljšale znanje engleskog jezika i općenito pismenost učenika, dvije su nastavnice engleskog jezika organizirale postavljanje knjižare unutar zgrade škole. Knjižara ne samo da pruža izbor prikladnih naslova po vrlo pogodnim cijenama, nego također omogućuje učenicima da ju sami vode.

Učenica sedmog razreda Regina Espera jedna je od deset do petnaest učenika koji pomažu u vođenju školske knjižare. Oni se rotiraju na dužnostima u trgovini, od onih koji pozdravljaju kupce, preko onih koji paze na inventar, pa do onih koji rade na blagajnama. Uz to, oni se brinu da učenici imaju na izbor knjige koje zaista žele čitati: "Ako netko želi da mu se knjiga drži rezerviranom, mi to radimo, bilo do kraja školskih sati ili čak do drugog tjedna, ako mu je tako potrebno", kaže Espera.

Cijene su vrlo pristupačne – dva do tri dolara po knjizi. Otkako je otvorena prije niti dva mjeseca, knjižara je postala učenicima i omiljeno mjesto okupljanja, kaže Bhavna Kumar. "Moji prijatelji stvarno vole knjižaru jer mogu pregledavati i čitati knjige u samoj trgovini. To je mjesto gdje svi vole doći u pauzi za ručak ako nemaju nešto drugo za raditi", kaže Kumar.

Učenica osmog razreda Adele Rios kaže da većina đaka više voli knjižaru od školske knjižnice: "Ima knjige koje su upravo sada hitovi, koje uvijek kasne u knjižnicu. I k tome, knjige su nove. Ako ih želiš kupiti, kupiš! Nije da ih možeš posuditi samo na neko vrijeme, a onda moraš vratiti; ove možeš kupiti i imati zauvijek. Knjižnica, uz to, jeste velika, ali je vrlo tiha. Knjižara je više poput društvenog događaja: ideš i družiš se s drugima".

Nastavnice engleskog jezika Trish Isaac i Swaicha Chanduri udružile su snage u stvaranju ove knjižare. Dobile su financijsku pomoć udruge Schoolwide, organizacije koja specijalno pomaže školama u osnivanju knjižara. Trgovina knjigama u samoj školi iznimno je vrijedno pomagalo u poboljšanju pismenosti učenika, kaže Trish Isaac: "Mi doslovce trebamo staviti knjige u ruke naših učenika. Naša učenička populacija je socio-ekonomski na vrlo niskoj razini; većinom su to Latino obitelji, siromašnog podrijetla kojima pismenost nije bila jaka strana".

Swaicka Chanduri kaže da knjige u knjižari pružaju ono čega nema uvijek u udžbenicima: štivo koje djecu uči da zavole čitati i da zavole književnost. Upravo zato izbor knjiga odražava ono što djeca vole čitati, što će ih dovoditi natrag po novu knjigu. Uz to, učenike se ohrabruje da sudjeluju u vođenju knjižare, jer tako, kaže Chanduri, nauče čitav niz dragocjenih umijeća.

XS
SM
MD
LG