Linkovi

Prva faza pregovora EU-Hrvatska gotova do rujna 2006-te?


Pregovori Europske unije i Hrvatske počinju, kako je poznato, 20. listopada otvaranjem prvog od 35 pregovaračkih poglavlja, onog znanosti i istraživanja. Šest dana kasnije u proces se ubacuje poglavlje obrazovanja i kulture. Prva je faza pregovora poznata pod nazivom screening, sastoji se od dva dijela, u uvodnom se ovaj postupak provjere usklađenosti zakonodavstva Hrvatske sa zajedničkom pravnom stečevinom ili acquisom Unije provodi kroz upoznavanje hrvatske strane s elementima acquisa povezanim uz poglavlje koje se pregovara da bi drugi, zanimljiviji dio završio odgovorom Hrvatske o situaciji i potom preporukama europske Komisije Vijeću ministara da otvori pregovore po tom poglavlju, bez uvjeta ili uz primjenu tzv. benchmarkinga, insistiranja na praktičnoj provedbi pojedinih mijena prilagođavanja Unijinim uzusima prije pregovora samih.

U studenom će screening početi za još četiri poglavlja, negdje je to kraći, jednodnevan posao, poput poglavlja o javnim nabavkama ili slobodnom kretanju kapitala, negdje je dvodnevan, koliko je vremena predviđeno za prvi dio screeninga poglavlja poznatog kao pravo osnivanja hrvatskih tvrtki u Europsko, te europskih u Hrvatskoj, kao i slobode pružanja usluga, da bi u prosincu bilo otvoreno jedno do najtežih poglavlja, poljoprivreda i ruralni razvoj, gdje se računa zaokružiti posao za 11 radnih dana, što također govori o složenosti tematike. U ovoj godini neće vjerojatno biti pregovaranja po dovršenom screeningu.

Screening bi se, tempom tri poglavlja mjesečno, kompletirao do rujna, dakle po rasporedu planiranom uz datum početka pregovora u ožujku ove godine, čime europska Komisija želi istaknuti da ništa nije izgubljeno za Hrvatsku čak ni kada je zakasnila zbog zadovoljavanja uvjeta pune suradnje s haaškim kaznenim sudom i za njezin planirani tempo po kojem bi se cijeli pregovarački proces zaokružio za dvije do dvije i pol godine. Pregovore može stopirati teško kršenje demokratskih načela a u slučaju Hrvatske i ozbiljniji poremećaj u odnosima s Haagom. No, kako je to nekidan u Zagrebu istaknuo povjerenik za proširenje Olli Rehn, brzina pregovora izravno ovisi o brzini reformiranja u Hrvatskoj. Brzini posla doprinijeti će i Internet, razmjena podataka u ovojh prvoj fazi provjere usklađenosti planine od osamdesetak tisuća stranica acquisa obavljat će se elektronskom poštom, uz veliku uštedu vremena. Lada Stipić – Niseteo za Glas Amerike

XS
SM
MD
LG