Linkovi

Hrvatski Sabor raspravlja rebalans ovogodišnjeg proračuna


Nakon nepuna tri mjeseca i Vladi je postalo jasno ono na što su ekonomski stručnjaci upozoravali još koncem prošle godine kad je ovogodišnji proračun donesen: da su planirani proračunski prihodi i rashodi zbog ekonomske recesije koja je već tada glasno kucala i na vrata Hrvatske prenapuhani i nerealni. U studenom prošle godine u vladi su predviđali da će hrvatska u 2009. ostvariti gospodarski rast od 2 posto i na toj projekciji temeljili proračunske rashode teške gotovo 127 milijardi kuna i proračunske prihode od 124 milijarde kuna.

Već početkom godine postalo je jasno sa gospodarskog rasta u 2009. u Hrvatskoj neće biti, štoviše da se očekuje pad rasta bruto društvenog proizvoda od najmanje 1,5 posto. Iako su i ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici i opozicija tražili što hitniji rebalans prenapuhanog proračuna i hitno rezanje troškova, premijer Sanader je tvrdio da nema razloga za žurbom već da treba pričekati kvartalne ekonomske pokazatelje. Kako se 17. svibnja ove godine održavaju se lokalni izbori u dijelu javnosti stečen je dojam da Vlada ne želi povlačiti neugodne poteze štednje prije izbora.

Ipak u vladi su napokon shvatili da s rezanjem troškova treba početi odmah, jer je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen pad očekivanog prihoda od PDV-a koji je glavni punitelj proračuna. Prošlog je tjedna Vlada izašla u javnost s prijedlogom rebalansa za kojeg se vjeruje da neće biti i posljednji u ovoj godini, te da novo rezanje javnih troškova slijedi nakon lokalnih izbora. Vlada rebalansom predlaže rezanje proračunskih rashoda za 5,4 milijarde kuna tvrdeći da tako spašava radna mjesta. Smanjenjem plaća u državnom i javnom sektoru, odnosno njihovim vraćanjem na prošlogodišnju razinu uštedjet će se tek 1,4 milijarda kuna.
Obustavljena su planirana zapošljavanja u zdravstvu čime će se uštedjeti dodatnih 400 milijuna kuna. Vlada predlaže i 883 milijuna kuna ušteda na materijalnim rashodima, za 519 milijuna kuna smanjit će se pomoć Hrvatima i hrvatskim institucijama u inozemstvu, za 318 milijuna kuna bit će umanjene subvencije i tako dalje.

Međutim Vlada bi zbog rebalansa mogla imati problema sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, dakle školstvu i zdravstvu. Kako sindikati nisu pristali na šest postotno smanjenje plaća, vlada je to odlučila učiniti bez njihove suglasnosti, tako da je izmjenom zakona sebe ovlastila da u iduće dvije godine sama, bez sindikata određuje osnovicu za plaće u javnim službama. Sindikati javnih službi zbog jednostranog kršenja kolektivnog ugovora najavljuju vladi tužbe i štrajk oko 170.000 zaposlenih u tome sektoru. Opozicija se u prošlotjednoj saborskog raspravi o izmjeni Zakona o plaćama zaposlenih u javnim službama svrstala uz sindikate optužujući vladu za socijalnu neosjetljivost, jer ne želi uzimati bogatima, već štedi na radnicima: SDP-ovac Nenad Stazić je u prošlotjednoj raspravi oko rezanja plaća nastavnicima profesorima, liječnicima i medicinskim sestrama izjavio: "Predsjednik HDZ-kupi BMW za 4,2 milijuna kuna. VI novaca imate, možda ćete imati još i više ako bude još koji Luka Rajić u ovoj zemlji i ako još više smanjite plaće radnicima , ako sjednete na njihovu grbaču možda će premijer Sanader, možda će mu HDZ i aviončić kakav kupiti".

Oporba je još prošlog tjedna zamjerala vladi što ustrajava na preskupim projektima poput izgradnje pelješkog mosta. HNS-ovka Vesna Pusić je u raspravi u petak izjavila: "Ima cesta koje treba napraviti, a most ćemo kad ne budemo rezali plaće tetama u vrtiću".

I dok opozicija Sanaderu zamjera da štedi na onima koji imaju najmanje,. HDZ-ov koalicijski partner u vladi, SDSS zamjera Vladi što uzima onima koji ionako nemaju ništa, povratnicima i izbjeglicama. Vlada je naime rebalansom za oko 500 milijuna kuna predvidjela smanjenje troškova za obnovu kuća, provedbu programa stambenog zbrinjavanja te obnovu infrastrukturnih projekata u ratom oštećenim područjima.

SDDS-ovci tvrde da u proračunu ima prostora za uštede na drugim područjima, umjesto uzimanja onima koji već četrnaestu godinu nakon rata čekaju obnovu kuća, stambeno zbrinjavanje ili žive bez struje. Ta stranka najavljuje da njihova tri zastupnika neće podržati prijedlog proračuna vlade čiji su dio, ustraje li vlada na drastičnom kresanju novca za povratak izbjeglica. Raspravu o rebalansu Sabor će provesti danas, a glasanje je predviđeno za petak.

XS
SM
MD
LG