Linkovi

Silicijska dolina - 'srce i duša' interneta u Americi


Kalifornijska Silicijska dolina, pokraj San Francisca, mjesto je gdje se nalaze sjedišta mnogih najvećih tehnoloških kompanija. Neki stručnjaci kažu da je njihov uspjeh ukorijenjen u žestokoj poduzetničkoj kulturi tog područja, kao i u izvanrednoj podršci poslovnim i tehnološkim inovacijama.

U gospodarskom smislu, Kalifornija je najveća američka savezna država. Godine 2001, prva je od saveznih država dostigla ekonomiju vrijednosti bilijuna dolara, a trenutno je osma ekonomija svijeta. Većina bogatstva i dinamičnosti Kalifornije koncentrirana je u Silicijskoj dolini, u kojoj je, u vrijeme booma internetske tehnologije devedesetih godina prošlog stoljeća, nastalo više od 29 tisuća high-tech tvrtki. Negativni gospodarski ciklus od 2000. do 2003, Silicijska dolina je prebrodila začuđujuće dobro. Premda su mnoge novonastale internetske kompanije propale, druge – među kojima Yahoo, eBay, Google i Netscape – su postale divovi koji dnevno opslužuju stotine milijuna korisnika. Mnogi stručnjaci kažu da je uspjeh Silicijske doline teško ponoviti ne samo u Sjedinjenim Državama, nego ni u drugim razvijenim područjima svijeta. Paul Graham je jedan od onih koji su razvili ideju elektroničkih, odnosno internetskih trgovina, sredinom devedestih; sada je partner u tvrtki Y Combinator, kompaniji iz Silicijske doline, specijaliziranoj za financiranje pokretanja tehnoloških kompanija. On kaže da uspješni high-tech centar počinje s vrhunskim sveučilištem koje privlači pametne mlade ljude, te s politikom otvorenih vrata koja privlači najbolje i najbistrije inovatore iz čitavog svijeta.

"Nije dovoljno samo biti privlačan pametnim ljudima; trebate ih pustiti da dođu u vašu zemlju. Kada prolazite Silicijskom dolinom, jedna stvar se odmah uočava – zaprepašćujuća etnička raznolikost. Gotovo svatko ovdje govori s nekim stranim naglaskom … svatko je ili prva ili druga generacija imigranata", kaže Graham.

Prema jednoj nedavnoj studiji, više od polovine kompanija koje su osnovane u posljednjih desetak godina na čelu imaju barem jednog imigranta. To je dvostruko više od prosjeka čitavih Sjedinjenih Država za high-tech kompanije. Suosnivač internetskog diva Yahoo, Jerry Yang, došao je u Ameriku s Tajvana, kad mu je bilo deset godina. Studirao je na sveučilištu Stanford, gdje je, zajedno s Davidom Filom, razvio koncept najveće svjetske globalne online mreže. Srinija Shrinivasan – direktorica Yahooa – s kompanijom je gotovo od samog početka. Kaže da su Yang i Filo počeli svoj biznis 1994. s ciljem unošenja reda u rapidno rastući Internet.

"Počelo je ustvari kao hobi, kao održavanje njihovih vlastitih lista web stranica na koje su se željeli i kasnije vratiti. Drugi su zamijetili taj prvotni vodič po webu i počeli im slati e-mail poruke tipa 'i ja znam taj-i-taj sajt. Možete li ga uključiti u svoju listu?'. Ubrzo su se zatekli kako provode čitave dane i noći gradeći, nagrađujući i održavajući tu svoju bazu web stranica", kaže Shrinivasan.

Yahoo pruža usluge polovini korisnika interneta u svijetu. Sa četiri milijarde posjeta dnevno, to je najkorišteniji web sajt u Sjedinjenim Državama. Radi na više od 20 jezika, a kompanija ima urede u dvadesetak zemalja, zapošljava 12 tisuća ljudi i vrijedna je desetke milijardi dolara. Srinija Shrinivasan kaže da tradicionalne birokratske strukture nisu stil uprave ni u kompaniji Yahoo, niti općenito u Silicijskoj dolini.

"Ovo nije kultura u kojoj stvari dolaze s vrha. To vrijedi za čitavu Silicijsku dolinu. Kultura ovdašnjih kompanija ležu u samim korijenima kompanija, u kojima se kod uposlenika potiče i ohrabruje inicijativa da izlože svoje najbolje ideje. Svaka osoba koja ovdje radi, tu je zato što želi biti dio nečega većega od nje same", kaže Shrinivasan.

Mnogi stručnjaci, uključujući i Paula Grahama, kažu da učinkovitost Silicijske doline ne proistječe samo iz slobodoumlja inžinjera i uprave kompanija, nego i iz kulture investitora u te kompanije.

"Jedan od razloga da je Silicijska dolina još uvijek središte osnivanja high-tech kompanija u Sjedinjenim Državama – pa vjerojatno i u svijetu -, krije se u tome da su ovdje nastale takve kompanije i u prošlosti. Osnivači tadašnjih start-up kompanija još su ovdje; danas su bogati i ulažu u nove start-up kompanije. Oni se ne boje takvih ulaganja. To je mnogo bolje nego da su ulagači svoj novac zaradili vodeći lanac prodavaonica cipela, ili špekulacijom na burzi, ili u nekom drugom sektoru", kaže Graham.

Većina stručnjaka slaže se da će Silicijska dolina ostati vodeća inovativna sila u Americi, jer održava kulturu investiranja u high-tech u uvjetima visokog poslovnog rizika. Za razliku od drugih sektora, ovdje se neuspjeh ne kažnjava nego se smatra poželjnim iskustvom za slijedeći poduhvat.

XS
SM
MD
LG