Linkovi

Helsinški odbor: diskriminacija Roma u Europi ne jenjava


Procjenjuje se da u Europi danas živi između osam i 12 milijuna Roma. Unatoč njihovom velikom broju, zemljopisno raštrkani Romi nisu službeno priznati kao manjinski narod u brojnim europskim zemljama, u kojima oni obitavaju već stoljećima. Ron McNamara stručnjak je američkog Helsinškog odbora. Tijekom Kongresnog skupa o ljudskim pravima Roma, gospodin McNamara je rekao da u Europi Romi i dalje žive u odvratnim uvjetima: "Prema mjerilima pismenosti, smrtnosti dojenčadi i uhranjenosti, veći dio Roma u regiji žive u uvjetima sličnijim sub-saharskoj Africi nego Europi".

Četiri svjedoka – Roma izvijestili su u petak o dugotrajnom sustavnom diskrimniranju Roma, koji su prema njima izopćeni iz društva, bez životnih mogućnosti. Svjedoci su posebice istakli problem loših obrazovnih prilika kao najveću prepreku za omogućavanje bolje budućnosti za mladu generaciju Roma. Nicolae Gheorgheis savjetnik je po pitanju Roma s uredom Odbora u Varšavi. On kaže da najveća zadaća koja predstoji pred Romima danas je razvitak autentičnih vlastitih vođa: "Gavni izazov pred Romima danas je izgradnja dobre političke elite između sebe, koja će biti u stanju boriti se za njihova prava i provesti demokratske promjene.

Kao dio procesa učlanjenja u Europsku uniju, zemlje-kandidati moraju usvojiti anti-diskriminacijske zakone, uključujući i one za zaštitu Roma. Međutim, kako kaže gospodin Gheorgheis, takve se zakonske mjere tek sporadično primjenjuju. On tvrdi da se otvorena ili suptilna diskriminacija protiv Roma u Europi tolerira, uključujući policijsko zlostavljanje i onemogućavanje uposlenja.

XS
SM
MD
LG