Linkovi

Krivolov i Europska Unija


Riba je trenutno spada u prehrambene proizvode s kojima se najviše trguje u svijetu. Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima ocjenjuje da je oko 140 milijuna tona ribe iz prirodnih izvora i iz ribogojilišta prodano u 2004 godini. Ova organizacija navodi da je količina ribe u europskim morima opala, dok su se apetiti potrošača povećali, na ovom, u svijetu najvećem tržištu ribe.

Walter Purkis je trgovac ribom koji se tim poslom bavi otkad je završio školu, kao i generacije članova njegove obitelji. U njegovoj ribarnici u sjevernom Londonu može se naći riba iz cijelog svijeta. Purkis kaže da su mnogi kupci zabrinui glede porijekla te ribe. Dodaje da mnogi kupci računaju na to da će vlasnici ribarnica poput njegove pronaći održive izvore ribe, što postaje sve veći problem.

Podaci o trgovini u zemljama članicama Europske unije pokazuju da europska mora i oceani nisu u stanju podmiriti potrebe ove zajednice, zbog čega Europska unija uvozi 60 posto ribe koja se prodaje u Europi, što je u 2005. godini vrijedilo 14 milijardi eura.

Organiacije za zaštitu okoliša, poput Greenpeace-a tvrde da je ova razlika izmedju ponude i potražnje odgovorna za ogroman krivolov ribe.

David Ritter, jedan od aktivista pri organizaciji Greenpeace objašnjava: Krivolov je ogroman problem. Tu se u načelu radi o ukradenoj ribi. Radi se o ribi koja dolazi iz izvora koji nisu regulirani i jednostavno im se ne može ući u trag.

U samo dva mjeseca članovi Greenpeace-a izvjestili su da su vidjeli oko 50 ribarskih brodova u krivolovu. Članovi ove grupe kažu da su mnogi od ovih brodova u vlasništvu kineskih i korejskih kompanija, čime se zaobilaze medjunarodni sporazumi i lovi riba u morima zemalja u razvoju, poput Gvineje. Oni dodaju da je nadzor u europskim lukama loš, te se ovako ulovljena riba lako može pomiješati sa onom koja dolazi iz legalnih izvora.

Europska Komisija nije zanijekala ovakve navode. Oni sami pretpostavljaju da u Europsku uniju godišnje udje ribe u vrijednosti više od milijarde eura Cesar Deben, iz organizacije za ribolov i pitanja mora pri Europskoj komisiji kaže: "Borba protiv krivolova je borba protiv kriminala, poput borbe protiv zločinaca, ili borbe protiv droge, podmićivanja ili trgovine ljudima. A oni koji se bore protiv takve vrste kriminala uvijek traže nove i bolje načine rada".

Europska Unija nedavno je objavila nove mjere u toj borbi i znatno strože propise. Deben kaže da će se države članice morati striktno pridržavati ovih novih pravila: "Želimo ustanoviti novi sustav certifikacije robe, tako da svaka pošiljka, svaki kontejner koji udje u Europu mora proći kroz taj regulatorni sustav, bez obzira odakle dolazi, kako bi se na taj način moglo ispoštovati medjunarodne zakone o ribolovu.Europska komisija planira uvesti ove nove mjere u listopadu".

XS
SM
MD
LG