Linkovi

Posjetitelj, novi film Toma McCarthyja


Sveučilišni profesor Walter Vale u nesretnom je i izgubljenom razdoblju svog života. U dvije godine, otkako mu je umrla supruga, on se povukao praktički iz svih kontakata s ljudima: održava ono malo nastave što mora, a ostatak vremena prepušten je sam sebi i svojim uspomenama. No, sveučilište ga pošalje na jedan simpozij u New York, gdje se Walter suoči s iznenađenjem koje ga vraća u stvarnost: dvoje stranaca živi u njegovom stanu na Manhattanu, koji je nekad dijelio sa suprugom.

Prvi je Walterov poriv da ovaj par izbaci iz stana. No, kad shvati da palestinski glazbenik Tarek i senegalska slikarica Zainab nemaju kamo otići, pozove ih natrag. Prijateljstvo koje se potom razvije iznenadi Waltera jer ga izloži potpuno novim doživljajima … poput sviranja afričkog bubnja s Tarekom. Ali, stvarnost se vraća, i to sa snažnim zamahom, kada nesporazum u podzemnoj željeznici rezultira uhićenjem Tareka i prebacivanjem na koncu u imigrantski pritvorni centar. Pokaže se, naime, da su Tarek i Zainab ilegalni useljenici. Walter postaje odlučan da svog novog prijatelja izvuče iz pritvornog centra i, istodobno, otkriva i želju za životom koja je odavno iskopnila iz njegovog života. Waltera glumi američki karakterni glumac Richard Jenkins.

"On je jako rezervirana osoba čitav svoj život; teško mu je pokazati osjećaje i zbližiti se s nekim. Ali, kad sam pročitao scenarij, razumio sam – i osjetio! – da je to lik koji poznajem i mogu ga protumačiti", kaže Jenkins..

Haaz Sleiman glumi Tareka. Kaže da mu je vlastito životno iskustvo dalo uvid u lik palestinskog imigranta: "Rođen sam u Ujedinjenim arapskim emiratima; u Libanon sam preselio kad mi je bilo 10 godina, a u Sjedinjene Države s 21. godinom. Prvo u Michigan, potom u New York … skoro kao Tarek. Za mene taj lik predstavlja i arapsku kulturu, vrlo prijateljski svijet koji se sada teže vidi u svjetlu ekstremizma i terorizma".

Međunarodna glumačka postava uključuje i izraelsku Palestinku Hiam Abbas kao Tarekovu majku, te zimbabweansku kazališnu glumicu Danai Gurira kao Zainab. Redatelj i scenarist Tom McCarthy posjetio je imigrantske pritvorne cente na području New Yorka kako bi portretirao scene iz centra s najvećim mogućim realizmom. Međutim, ustraje da film 'Posjetitelj' nije bio zamišljen kao iznašanje političkog stava: "Ne želim da ovaj film postane izvjesna politička platforma. To je prvenstveno priča koju nose likovi, a ne priča o imigraciji. To je priča o četiri snažno portretirana lika koji se međusobno povezuju".

Film 'Posjetitelj' snimljen je na lokacijama u New Yorku, a popraćen je glazbom Jana Kaczmareka, skladatelja koji je u Ameriku došao iz Poljske.

XS
SM
MD
LG