Linkovi

Margolis  istražuje korijene muslimanskog gnjeva prema Sjedinjenim Državama


Izvorište nepovjerenja između Zapada i mnogih muslimana svijeta – i kako taj problem riješiti – u fokusu su knjige American Raj: Liberation or Domination (Američki rađa: Oslobođenje ili dominacija), dugogodišnjeg dopisnika sa Srednjeg Istoka, vanjskopolitičkog analitičara i kolumnista Erica Margolisa. Po njemu, za uspostavljanje novih mostova izmedju Zapada i muslimanskog svijeta neće dovoljan biti samo bolji odnos s javnošću, već će biti potrebno poduzimanje značajnih i sadržajnih koraka i akcija.

U svojoj knjizi, čiji naslov – American Raj - aludira na britansku okupaciju Indije tijekom 19. i dijela 20. stoljeća, Eric Margolis čitatelja vodi na provokativno putovanje političkim i kulturnim krajobrazom muslimanskog svijeta.

Krajobraz je to protkan nasiljem, bijesom i mržnjom, pothranjivanima onim što Margolis zove “još uvijek sviježim ranama prošlih poraza i ljudskih tragedija.”

“Vraćam se, u knjizi u 19. stoljeće, i otkrivam čvrstu i upornu progresiju otpora u muslimanskom svijetu prema kolonijalizmu Zapada, prvo europskoga, a zatim i dominacije Zapada, i pokušavam kontekstualizirati nasilne skupine muslimanskog svijeta, postaviti ih u kontekst otpora okupaciji, a ne religije, kao motivacije nasilju, kao što neki u Sjedinjenim Državama vjeruju,” navodi Margolis.

Jedan od primarnih ciljeva za pisanje knjige, kaže Margolis, bio je pomoći Amerikancima da razumiju zašto je muslimanski svijet tako često neprijateljski raspoložen prema Sjedinjenim Državama. Arapsko-izraelska situacija, koja se kuha već godinama, i američki, po riječima Margolisa, neujednačeni pristup rješavanju sukoba, pothranjuju, kaže on, gnjev muslimana već desetljećima. Američki rat u Iraku i Afganistanu, smatra on, samo dodaje ulje na vatru:..
“Postoje i mnogi drugi razlozi za taj antagonizam. Glavni, i najvažniji – nastavak pružanja američke i zapadne, tj. francuske i britanske, podrške nedemokratskim režimima diljem muslimanskog svijeta. Ja to vidim kao primarni izvor onoga što zovemo terorizmom. Rješavanje palestinskog problema zacijelo bi umanjilo gnjev muslimanskog svijeta prema Zapadu za 40 do 50 posto, jer radi se o gorućem pitanju. Ono muslimane također podsjeća da su, broj jedan – njihove vlade potpuno nesposobne riješiti taj problem, i broj dva – da su zbog te nemoći bijesne.”

Postojalo je vrijeme, kaže Margolis, kad se na Sjedinjene Države gledalo kao na pozitivnu snagu u geopolitici područja, kao primjerice pedesetih godina, tijekom administracije Dwighta Eisenhowera. Amerika je tada uživala ogroman ugled u muslimanskom svijetu, bila je osloboditelj, bila je protuteža povijesno eksploatatorskim europskim silama.
Margolis i citira Eisenhowera, iz njegovog govora naciji 1961. godine, u kojemu je američki predsjednik upozorio na neopravdani utjecaj vojno-industrijskog kompleksa Sjedinjenih Država. Margolis ne smatra da su američki čelnici poslušali i uzeli u obzir to upozorenje Eisenhowera. Moćni kompleks, vjeruje on, postupno je američku politiku u muslimanskom svijetu pretvorio iz politike prijateljstva i oslobađanja u politiku pružanja podrške diktatorskim režimima i iznad svega, davanja podrške Izraelu. Takav je pristup, kaže Margolis imao poražavajuće posljedice za Ameriku: “Izazvao je veliku mržnju prema Zapadu. Odgovoran je za sukob u kojem se Sjedinjene Države danas nalaze s muslimanskim svijetom. Odgovoran je za napade 11. rujna 2001. To neće prestati sve dok Amerika ne počne prakticirati ono što i propovjeda, dok ne počne aktivno promicati svoje vrijednosti, a to znači – pomagati muslimanskim zemljama na putu ka istinskoj demokraciji i dobroj vladi.”

Margolis navodi anketu koju je nedavno provela privatna organizacija World Public Opinion Research, a čiji rezultati su pokazali da 75% ispitanika u Maroku, Egiptu, Indoneziji i Pakistanu, zemljama, dakle, koje su Americi važne kao saveznici, vjeruje kako je primarni cilj američke vanjske politike potkopati ili uništiti Islam. Iako Margolis vjeruje da je ta percepcija američke vanjske politike kriva, on ipak upozorava da je Sjedinjene Države moraju mijenjati konkretnim akcijama – mirnim i pravednim postizanjem rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, zatim okončanja rata u Iraku i Afganistanu, te pokazivanjem većih izraza prijateljstva prema muslimanskim narodima.

Svojom knjigom – American Raj: Liberation or Domination - Eric Margolis potiče Sjedinjene Države da prihvate i priznaju da muslimani imaju legitimne političke pritužbe i zamjerke i da pruže podršku mladim demokratskim institucijama muslimanskog svijeta. Ali i kritizira ljutitu retoriku nekih fundamentalističkih skupina u Sjedinjenim Državama koje govore o neizbježnom sukobu civilizacija. Muslimani također, vjeruje Margolis, moraju odustati od jezika koji podjaruje i moraju osuditi nasilje ukoliko žele da se Sjedinjene Države i muslimanski svijet ikad pomire.

XS
SM
MD
LG