Linkovi

Ljekovita djelotvornost placeba


Poznato je da naša očekivanja mogu znatno utjecati na ishod događaja. U medicinskoj rječniku pronaći ćete riječ «placebo». Ovim se pojmom opisuju tvari ili postupci koje nemaju dokazanu biološku aktivnost i daju se kao kontrola u kliničkim ispitivanjima.

Dan Ariely je profesor na prestižnom Institutu za tehnologiju savezne države Massachusetts i po profesiji je ekonomista. Placebo mu nije bio ni na pameti dok prije par godina nije završio u bolnici sa ozbiljnim opekotinama koje su bile popraćene velikom boli. Za vrijeme svoga boravka u bolnici otkrio je kako su liječnici njemu i drugim pacijentima u nekim slučajevima dali potpuno inertnu tvar kako bi smanjili bol i sam se uvjerio da je takav tretman imao uspjeha. Evo što su njemu tada rekli o pozadini ove pojave:"Kada vam liječnik pokuša umanjiti bol davanjem injekcije, bez obzira što je u toj šprici, naše tijelo reagira na jednak način – u očekivanju smanjenja boli u tijelu se stvara i luči tvar slična morfiju. I iako je ne možemo svjesno otpočeti proizvoditi, kada nam liječnik da injekciju za koju očekujemo da će nam smanjiti bol, naše tijelo otpočne proizvoditi tvar koja uistinu tu bol i umanji – čak i ako u lijeku koji nam liječnik daje nema aktivne tvari. Osjet boli se umanji akcijom našeg vlastitog uma".

Profesor Ariely je nakon ovog iskustva otpočeo razmišljati da li postoji kakva razlika u djelovanju lijekova koji imaju različitu cijenu. Jer – ako um može reagirati potaknut očekivanjem djelovanja, onda je razumno pretpostaviti da se ta očekivanja mogu mijenjati ovisno o tome kolika je vrijednost lijeka. Tim profesora Arielya uspio je okupiti 90 dobrovoljaca kojima je prvo na kontroliran način uzrokovana bol, a zatim su im dali lijek koji nije imao nikakvu biološku vrijednost. Ispitanici to nisu znali. Ono što su im je bilo rečeno je izmišljena cijena lijeka koji dobivaju.

"Neki ispitanici dobili su informaciju o «punoj cijeni» lijeka dok smo drugima rekli da smo im ga uspjeli dati po jako povoljnoj cijeni koja je desetak do sto puta manja od originalne", kaže Ariely.

Da li je bilo kakve razlike u sposobnosti lažnog lijeka da umanji bol? I te kako! Ispitanici koji su primili tobože «skupi» lijek rekli su da im više pomaže. I ne samo to!

"Uočili smo da je cijena imala više učinka na ljude koji su nedavno prošli kroz nekakvu epizodu koja je uključivala jako fizičku bol. Čini se da je njihov um bilo lakše prevariti", kaže Ariley.

Potaknut ovim interesantnim rezultatima, Dan Ariely sada nastoji isplanirati studiju koja bi ustanovila da li razlika u cijeni može utjecati na djelovanje «pravih» lijekova. Biti će interesantno vidjeti da li se zbog ove pojave neki od jeftinih lijekova više toliko ne koriste. Rezultat originalne studije objavljen je u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG