Linkovi

Sarah Palin za Amerikance još uvijek nepoznanica

Sarah Palin, dopredsjednička kandidatkinja republikanaca, suočit će se s nekoliko velikih izazova u nadolazećim tjednima tijekom kampanje s Johnom McCainom. Palin je oduševila delegate na konvenciji u St. Paulu u Minnesoti, govorom u kojem se predstavilakao neovisna i neiskvarena političarka spremna na suradnju s Johnom McCainom kako bi se promijenio dosadašnji način vođenja politike u Washingtonu.

U obraćanju republikanskoj konvenciji Palin se pokušavala dovesti u vezu s McCainovom reputacijom nekonformista. Njegov izbor malo poznate guvernerke Aljaske za dopredsjedničkog kandidata naglasio je tu njegovu osobinu. Dok se John McCain predstavlja kao reformator unutar Republikanske stranke konzervativna uvjerenja Sarah Palin i njena osobna biografija jako su privlačni konzervativnom krilu stranke čiju je podršku McCain tražio. Palin je naišla na odobravanje stranačkih delegata no naći će se pod povećalom kako se kampanja bude intenzivirala.

Među ostalim njeno odmjeravanje snaga u debati s demokratskim dopredsjedničkim kandidatom Josephom Bidenom dat će jasniju sliku njenih sposobnosti te odgovor na pitanje je li smion McCainov potez bio mudar. McCain se nada pridobiti žene, uključujući pristaše Hillary Clinton koje su razočarane njenim porazom od Baracka Obame u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Neke vodeće republikanke stale su u obranu Palin koja se, prema njihovom mišljenju, nepravedno našla pod povećalom medija nakon otkrića da je njena maloljetna kćerka trudna, da je pod etičkom istragom u Aljasci te zbog pitanja oko njenog iskustva budući da je na guvernerskom položaju provela manje od dvije godine.

Carly Fiorina, bivša glavna direktorica tvrtke Hewlett Packard kaže da će se ponižavajući naslovi u tiskanim medijima opisuju Palin kao "cheerladericu sa Zapada" izjaloviti kako Amerikanke svih političkih uvjerenja budu više doznavale o Palin: "Ona je donijela više izvršnih odluka nego Barack Obama u čitavom njegovom životu, žena je i to donosi uzbuđenje milijunima Amerikanki".

Bivša dužnosnica američke vlade, Rosario Marin, kaže da je Pelin kvalificirana da se suprotstavi izazovima s kojima se Amerikanke moraju nositi u balansiranju karijere i obitelji. Marin je ogorčena na izvještavanje medija: "Vjerujem da su žene potpuno i apsolutno bijesne. Ja sam uvrijeđena", kaže Marin.

Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da su konzervativci naelektrizirani izborom Palin za dopredsjedničkog kandidata, ali vjeruje da većina Amerikanaca još nije donijela mišljenje o njoj čak i nakon njenog govora koji je naišao na pohvale: "Još nema jasne odluke o Sarah Palin i ona treba proći kroz intervjue, kroz teška pitanja koja će joj postavljati velika novinarska imena jer mi još uvijek ne znamo pojedinosti o njoj, koliko zna o političkim pitanjima, zna li išta o vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti…Kako će reagirati na pitanja o ulozi vlade i veličini vlade. Mi jednostavno ne znamo dovoljno o njoj".

Politički analitičari kažu da je izbor Sarah Palin učvrstio tradicionalnu konzervativnu bazu Johna McCaina te je unio element mladosti u njegovu kampanju. Ako na izborima pobjedi John McCain na dan inauguracije, u siječnju, imat će 72 godine, a Palin 44.

Bivši čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa Tom DeLay izjavio je prije izbora Palin da mu je teško glasovati za Johna McCaine zbog brojnih razilaženja koja je imao s njim. DeLay kaže da je Sarah Palin transformirala izbornu utrku: "Sada sa Sarah Palin kao dopredsjedničkom kandidatkinjom republikanska baza je motivirana, a neovisni birači stat će na stranu McCaina. Sada počinje prava utrka no problem za Johna McCaina je taj što se ograničio pristankom na javno financiranje kampanje. Obama će imati pet puta više sredstava za promidžbu, a Obama uz to ima i nevjerojatnu organizaciju iza sebe. To će biti prevaga u nadmetanju, a republikanska strana morat će jako, jako naporno raditi kako bi nadoknadila tu razliku".

Jane Swift, bivša republikanska guvernerka Massachusettsa predviđa da će američki birači uskoro bolje razumjeti što Sarah Palin donosi republikanskim kandidatima te potencijal koji ovo predstavlja za zemlju: "Kako oni budu više doznavali o Johnu McCainu i Sarah Palin bit će sve više impresionirani kao i mi drugi i to će nam pomoći da se usmjerimo na važna pitanja".

Inače, još je prerano reći hoće li Palin privući više žena McCainovom stožeru čemu se republikanci nadaju.

XS
SM
MD
LG