Linkovi

Uzmicanje nije opcija - knjiga Johna Boltona


Bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton objavio je knjigu sjećanja u kojoj, između ostaloga, čitatelju nudi uvid u ono što se zbivalo tijekom njegovom neuspjelog pokušaja da dobije senatsku potvrdu za veleposlaničko mjesto u svjetskoj organizaciji. Bolton piše o međunarodnim krizama kao što su iranski i sjevernokorejski nuklearni programi, genocid u Darfuru i mjesec dana dugim pregovorima koji su urodili kontroverznim okončavanjem nasilja između Izraela i Hezbollaha. Naslov knjige je Uzmicanje nije opcija: Obrana Amerike u Ujedinjenim narodima i u inozemstvu.

Iako je dugo promatran kao "lojalist" predsjednika Busha, John Bolton u svojoj knjizi prilično kritično govori o nekim odlukama administracije. Primjerice, glede Pakistana vjeruje da je predsjednik Bush naivan kad poziva predsjednika Perveza Musharrafa na održavanje izbora. Po Boltonu, izbori u toj zemlji mogli bi dovesti do šire nestabilnosti – vjerojatno i do uspostave islamske vlade s nuklearnim arsenalom. "I dok Pervez Musharraf nije možda demokrat jeffersonijskog tipa" – piše John Bolton u svojoj knjizi – "najbolji je kandidat da drži nuklearni arsenal sigurnim". Uz osvrte na mnoga aktualna vanjskopolitička pitanja, međutim, Bolton u svojoj knjizi govori i o unutarnjim borbama unutar State Departmenta, gdje se njegova konzervativna frakcija po mnogim vanjskopolitičkim pitanjima suprotstavljala – po njegovom mišljenju - onima koji sebe smatraju "uzvišenima", koji ne samo da su "preuzeli kontrolu nad Kongresom, Državnim Tajništvom i Ujedinjenim narodima, već i nad Bijelom kućom".

Naslov knjige Uzmicanje nije opcija – objašnjava autor – više je njegov osobni stav negoli doktrina State Departmenta. "Mnogi s kojima sam radio u Državnom tajništvu rekli su, kad sam im spomenuo naslov knjige, 'Naravno, uzmicanje je uvijek opcija u Državnom tajništvu. Mi to činimo cijelo vrijeme'. Međutim, to je više moj stav o uzmicanju. To je i jedan od razloga zašto vjerujem da će izbori 2008. godine imati dalekosežne posljedice po američku sigurnost. Nadam se da će glasači odlučiti da žele odraslu osobu na čelu vanjske politike i nadam se da moja knjiga, u kojoj opisujem što se zbivalo tijekom administracije predsjednika Busha, predstavlja doprinos za postizanje tog cilja", kaže Bolton.

O Sjevernoj Koreji Bolton piše da njena očigledna pomoć Siriji pri gradnji onog što analitičari vjeruju da je nuklearni reaktor pokazuje da je čelnik Kim Jong Il već prekršio obećanja u veljači ove godine da će demontirati program za proizvodnju nuklearnog oružja. Što se tiče iranskog nuklearnog programa bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima smatra da se radi o "izuzetno teškom pitanju koje treba pažljivo razmotriti". On smatra da će samo korijenita promjena u vladi, a ne pregovori, odvratiti Iran i Sjevernu Koreju od razvoja nuklearnog oružja.

Američko povlačenje iz Iraka smatra da bi imalo nesagledive posljedice na mnogo razina. "Posljedice povlačenja bile bi katastrofalne po regiju. Vjerujem da bi urodile enormnim širenjem utjecaja Irana nad zemljama sa sunitskom većinom u Perzijskom zaljevu i na Srednjem istoku. I to prije negoli se Iran dokopa nuklearnog naoružanja. Uzevši u obzir snagu iranske vojske i slabost u tom smislu drugih država Zaljeva, odlazak Sjedinjenih Država bio bi signal drugim zemljama da se ne mogu osloniti na američku zaštitu. Budući da je riječ o praktičnim ljudima, počet će sklapati sporazume s Irancima. I ako vam se ne sviđa sad kad barel nafte košta 90 dolara, zamislite što će se dogoditi nakon toga ili ako se Iran dokopa nuklearnog oružja", kaže Bolton.

U svojim sjećanjima Bolton ne štedi ni Europu. Za članice Europske unije kaže da nisu u stanju vidjeti "opasnosti iza horizonta", a njihove čelnike naziva "Euroidima". Knjigu sjećanja Uzmicanje nije opcija: Obrana Amerike u Ujedinjenim narodima i u inozemstvu objavila je izdavačka kuća Simon i Schuster iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG