Linkovi

Demokratska predsjednička utrka pred raspletom?


U američkoj predsjedničkoj utrci sljedeći važan ispit za demokratske kandidate Baracka Obamu i Hillary Clinton bit će primarni, odnosno, stranački izbori u saveznim državama Indiana i North Carolina koji se održavaju 6. svibnja.

Indiana postaje ključno bojno polje za demokratsku predsjedničku nominaciju. Barack Obama uživa prednost u North Carolini u velikoj mjeri zbog toga što se očekuje veliki odaziv Amerikanaca afričkog podrijetla na izborima u toj državi. Međutim ankete u Indiani pokazuju tijesnu utrku između dvoje demokratskih kandidata, a eventualna Obamina pobjeda bila bi od ključnog značenja jer bi oslobodila sumnji neke demokrate koji dovode u pitanje može li on biti najsnažniji demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u studenome protiv republikanskog kandidata Johna McCaina. Politički analitičar Norm Ornstein s američkog Instituta Enterprise kaže da Hillary Clinton ima pred sobom naporan put da se uspne do demokratske nominacije čak i nakon pobjede u Pennsylvaniji: "Morat će izmijeniti dinamiku na drugačiji način kako bi sebe učinila snažnijim kandidatom. I dok ne vidim Obaminu propast u North Carolini i propast u Indiani ostajem duboko skeptičan da ona ima načina da osvoji ovu nominaciju".

Obama i dalje predvodi u ukupnom broju delegata i u ukupnom broju glasova osvojenim na 45 primarnih izbora i stranačkih odbora. Preostaju izbori u devet saveznih država i većina stručnjaka vjeruje da će Obama zadržati prednost u broju delegata, iako bi Hillary Clinton mogla smanjiti njegovo vodstvo u ukupnom broju glasova. Međutim, analitičari kažu da nedavni rezultati glasovanja u Pennsylvaniji predstavljaju posljednji primjer uznemirujućeg trenda za Obamu, njegovu nemogućnost da osvoji glasove bijelaca iz slojeva radničke klase. Pristaše senatorice Clinton kažu da bi njegovi problemi s pridobivanjem radničkih glasova mogli osuditi na propast izglede demokrata u studenom. Međutim, u ovom trenutku većina stručnjaka vjeruje da je za Hillary Clinton jedini način da osvoji stranačku nominaciju tako da uvjeri tzv. superdelegate, stranačke dužnosnike i aktiviste, da bi ona bila bolji kandidat, iako zaostaje za Obamom po broju delegata i glasova. Najvjerojatnije nijedan od njih dvoje neće osvojiti dovoljan broj delegata za automatsku nominaciju, tako da se očekuje da će otprilike 300 neopredijeljenih delegata igrati ključnu ulogu u ishodu nominacijske bitke. Poslušajmo još jednom analitičara Normana Ornsteina: "Pokušajte razmišljati kao superdelegat. Hoćete li povećati izglede demokrata za pobjedom na predsjedničkim izborima tako što ćete odbaciti Amerikanca afričkog podrijetla kao kandidata koji je osvojio više glasova, više delegata i više država, na temelju teorije da će Hillary biti snažniji kandidat na izborima ujesen? Jedini način na koji bi se to moglo dogoditi jest ako imate nevjerojatne, da kažem zapanjujuće, rezultate anketa koji pokazuju da će ona pobijediti ili postići znatno bolje rezultate od Obame".

Zapravo posljednje ankete pokazuju da oboje imaju podjednake izglede protiv McCaina. Profesor sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da si je Hillary Clinton pobjedom u Pennsylvaniji kupila malo više vremena i malo više novca, ali vjerojatno vrlo malo osim toga: "Obama je – kao što svi kažu – propustio da zaključi posao. Izgleda da nije u stanju konsolidirati stranku, djelomice i zbog kontinuiranog izazova koji predstavlja senatorica Clinton. A time se rok donošenja odluke pomiče za najranije početak lipnja. Tad će se najvjerojatnije stranačke glavešine i superdelegati ujediniti i donijeti konačnu odluku, vjerojatno u Obaminu korist. Obama će i dalje imati težak zadatak pred sobom, a taj je zadatak konsolidacija baze Demokratske stranke".

Ova ljuta i duža od planirane borba u demokratskoj utrci mogla bi pomoći McCainu. U nedavnim anketama skoro je izjednačen s Hilary Clinton i Barackom Obamom, a stručnjaci poput Larryja Sabata vjeruju da će on u budućnosti imati koristi od njihovih uzajamnih napada: "Istina je da to ne pomaže. Teško je to prihvatiti kao pozitivan korak u demokratskom smjeru, iako pomaže Obami da očvrsne. Hoću reći, nitko nije ušao u predsjedničku politiku s manje iskustva od Obame, tako da je to s te strane dobra stvar za njega".

Demokratska stranka održava svoju Nacionalnu konvenciju krajem kolovoza u Denveru, a Republikanska stranka početkom rujna u Minneapolisu.

XS
SM
MD
LG