Linkovi

Proširenje NATO saveza tek 2008. godine?


“Kandidatima za članstvo u NATO-savezu potrebno je još nešto vremena i priprema da bi bili spremni za zahtjeve Saveza i novo proširenje NATO-a trebalo bi pričekati do 2008. godine i to je stav Washingtona” - kazao je prije nekoliko dana u glavnom sjedištu NATO saveza u Bruxellesu Kurt Volker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska pitanja, imenovavši zemlje “Jadranske skupine” – Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju i obrazloživši stav riječima «mi ne smatramo da su zainteresirane zemlje spremne».

“U ovom trenutku ne postoji snažan konsezus u NATO savezu za pozivanje zemalja da se pridruže toj organizaciji. Ono što želimo učiniti je to da vidimo u iduće dvije ili tri godine kako doći do točke na kojoj ćemo znati da imamo kandidate koji su dovoljno snažni da mogu biti jaki članovi NATO-a. Ukoliko u ovom trenutku započnemo proces, smatramo da ćemo do 2008.godine biti u poziciji da odredimo tko će biti dovoljno spreman kandidat za članstvo.” - rekao je Volker te dodao da je trenutno raspoloženje o neprimanju novih članica u NATO kombinacija onoga što je interes saveza u cjelini - odnosno kada će savez biti spreman za novo proširenje - te same spremnosti zemalja-kandidata.

U Akcijskom planu za učlanjenje sve tri zemlje – Albanija, Hrvatska i Makedonija – sudjeluju uspješno I napravile su veliki napredak” – kaže Kurt Volker I dodaje: “Ukoliko pogledamo trenutno stanje u savezu tu ne postoji konsenzus da nove zemlje budu pozvane iduće godine, ali želimo raditi zajedno i pomoći da sve tri zemlje udju u NATO savez. Ne bih propuštanje 2006.godine doživljavao kao razočarenje nego kao na proces u kojem ćemo vidjeti kako će Albanija, Hrvatska i Makedonija same sebe staviti u položaj da njihovo učlanjenje bude uspješno.”

Ovaj visoku dužnosnik State Departmenta kaže da unutar NATO saveza postoje dvije vrste razmišljanja: prema prvom Europska unija neće jedno vrijeme biti spremna za prijem novih zemalja, jer još nije usvojen ustav Europske unije, i da je ljudima potrebna stanka nakon donošenja ustava. Neki zato misle da je možda bolje da NATO prvi krene s novim primanjima. Drugi, pak, kažu da to ne bilo dobro, jer bi se moglo shvatiti kao pritisak na Europsku uniju da i ona to učini.

Upitali smo Kurta Volkera kako gleda na činjenicu da političari u Albaniji, Hrvatskoj I Makedoniji često sami odredjuju datume ulasaka u savez, što je, vjerojatno, dobro za njihovu domaću “političku uporabu”: “ NATO savez nikada ne odredjuje datume primanja novih članova, nikada se ne bi reklo – u redu, učinit ćemo to, recimo, u 2006.godini. To se nikada ne čini. To, dakle, ne može učiniti nijedan političar. Mi želimo vidjeti kako se zemlje-kandidati ponašaju, kako provode reforme i ovo je zapravo prilika za zemlje iz “Jadranske skupine” da ojačaju svoju kandidaturu, pa ćemo vidjeti što će biti do 2008.godine hoće li te zemlje biti spremne u to vrijeme.” - rekao je Volker.

No, što je s mogućnošću da NATO razmotri eventualno pozivanje te tri zemlje u članstvo odvojeno, iako one čine “Jadransku skupinu?” “Način na koji se to treba gledati temelji se na onome što će svaka od tih zemalja pokazati i ne može se reći – uzet ćemo sve tri države, bez obzira što se dogodi…Moramo vidjeti kako se te zemlje pojedinačno ponašaju, kakve članice NATO saveza mogu biti…I nakon toga ćemo donjeti odluke. Dakle, ne može se reći – moraju se ili ne moraju primiti zajedno. S druge strane, iskustvo nam govori, ako se sjećate u prvom proširenju primili smo tri, u drugom sedam zemalja, da je cijeli process jednostavniji ako imate skupno proširenje, ali zemlje se, ponavljam, ne mogu limitirati na grupu i trebaju se dokazati pojedinačno.” - kaže Volker.

NATO-vi izvori su, inače, potvrdili američki stav da bi bilo dobro sazvati NATO-ov summit 2008. godine. Prema planovima, idući summit u Istambulu, na rasporedu je za godinu dana.

XS
SM
MD
LG