Linkovi

Globalni muslimanski pokret za mir, pravdu i opće dobro


Četiri dana prije inauguracije predsjednika Baracka Obame 20. siječnja u Washingtonu, međunarodna skupina mladih muslimanskih aktivista okupila se u Dohi u Kataru i osnovala takozvani Globalni muslimanski pokret za mir, pravdu i opće dobro. Članovi ove skupine okončali su svoj dvodnevni sastanak dokumentom kojeg su nazvali Otvoreno pismo budućih muslimanskih čelnika sadašnjim svjetskim čelnicima. Ono sadrži niz prijedloga za vođenje globalne politike, a upućeno je i muslimanskim i nemuslimanskim čelnicima diljem svijeta. Mohamed Elshinnawi telefonski je razgovarao s nekim od američkih muslimana koji su nazočili ovom sastanku.

Među više od 300 mladih aktivista muslimana iz 76 zemalja koji su nazočili ovogodišnjoj Konferenciji budućih muslimanskih čelnika u Dohi bilo je i Amerikanaca. Njen organizator, neprofitni konzorcij muslimanskih i međuvjerskih skupina, ovaj je susret nazvao katalizatorom društvenih promjena u islamskom svijetu, i signalom da i muslimani i nemuslimani podržavaju politički pluralizam, slobodu, društvenu pravdu i borbu protiv ekstremizma. Jedna od sudionica konferencije bila je Zeba Khan, mlada muslimanka iz Amerike, koja je tijekom prošlogodišnje američke predsjedničke kampanje pomogla osnovati organizaciju pod imenom Američki muslimani za Obamu.

Ona kaže da su joj Obamina pobjeda na izborima i ova konferencija u Dohi pružili novu nadu u poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Država i muslimana diljem svijeta: "S Obaminom pobjedom vidjela sam veliku promjenu u Sjedinjenim Državama: Amerikanci, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, odbacuju ideju raspirivanja straha. Onda me je zadivio osjećaj zajedničkog identiteta i muslimana i nemuslimana prisutnih na ovoj konferenciji koji vjeruju da možemo promijeniti sadašnju situaciju te da energija između nas ne mora biti negativna. Možemo izgraditi pozitivan odnos i među sobom i s ljudima drugih vjera i podrijetla. Ta me je promjena nadahnula baš kao i promjena u Sjedinjenim Državama".

Tema razgovora ove konferencije bila je pronalaženje načina borbe protiv nasilnog ekstremizma. 75 posto mladih muslimana u Dohi složilo se da se muslimani i nemuslimani moraju zajednički boriti protiv ekstremizma, nakon što su zaključili da su i ekstremističke interpretacije islama i vanjska politika vlada Zapada pridonijeli radikalizaciji muslimanske mladeži. Na konferenciji se razgovaralo i o preporukama za promjene u politici koja bi mladim muslimanima omogućila obrazovanje i zaposlenje, te ih odvratila od nasilja i ekstremizma.

Haroon Moghul jedan je od kandidata za doktorat pri Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegova je specijalnost intelektualna povijest islama u kolonijalnoj Aziji. On kaže da je nakon konferencije u Dohi uvjeren da mladi Muslimani mogu predvoditi promjene u vlastitim društvima i pomoći premostiti jaz između Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta: "Prevladavao je osjećaj da je odnos – i politički i kulturni - između muslimanskog svijeta i Sjedinjenih Država možda najvažniji odnos u svijetu danas, te da sada postoji predsjednik koji bi taj odnos mogao promijeniti na bolje. Štoviše, mislim da to u širem smislu znači da su brojni problemi s kojima se danas sučeljavamo povezani sa stanjem međusobnih odnosa pojedinih zemalja".

Moghul dodaje da su mladi muslimani u Dohi izrazili nadu za demokratskiji muslimanski svijet. Pritom računaju da će predsjednik Obama napustiti ono što su nazivali ‘ratnom diplomacijom’ prijašnje američke vlade, te da će naći novi put naprijed s muslimanskim svijetom, temeljen na međusobnom interesu i poštovanju.

Sayyeda Mirza-Jafri, mlada Amerikanka muslimanske vjere, koja je nazočila sastanku u Dohi, već radi na gradnji novih mostova između islama i Zapada. Ona nadgleda jedan zajednički filantropski projekt kojemu je cilj poboljšati razumijevanje između islama i muslimana u Sjedinjenim Državama, uz korištenje komunikacija putem različitih medija i edukacijskih događaja na lokalnoj razini. Ona kaže da pozdravlja poruku predsjednika Obame kojom je obećao naći bolje načine komuniciranja s muslimanskim svijetom: "Mislim da je to dobrodošla, divna i optimistička poruka koju pozdravljaju muslimani diljem svijeta, bez obzira na njihove društveno-ekonomske razlike i zemlje u kojima žive. Oni je vide kao pozitivan znak, i sada čekaju kako će njegove riječi prijeći u djela. Njegov je govor donio dobru volju, otvorenost, vrlo pozitivne i tople osjećaje".

Program Budući muslimanski čelnici započet je u Sjedinjenim Državama netom nakon terorističkih napada 11.9.2001. Ta je neprofitna skupina održala svoju prvu značajniju međunarodnu konferenciju u New York Cityju 2004. godine, kada se sastalo oko 125 muslimanskih čelnika kako bi razgovarali o načinima poboljšanja imidža islama u Sjedinjenim Državama. Svoj je rad ova organizacija proširila na Zapadnu Europu, održavši 2006. godine konferenciju u Danskoj o izazovima muslimanske integracije u zapadno društvo.

XS
SM
MD
LG