Linkovi

“Rođenje jedne nacije” povijesni film D.W. Griffitha


“Rođenje jedne nacije” povijesni film D.W. Griffitha
“Rođenje jedne nacije” povijesni film D.W. Griffitha
<!-- IMAGE -->

Osmog veljače, 1915. godine, premijerno je prikazan kontroverzni film “The Birth of a nation”, “Rođenje jedne nacije”. Ovaj film redatelja D.W. Griffitha je priča o dvije obitelji za vrijeme američkog Građanskog rata te periodu obnove koji je usljedio nakon njega. ‘Rođenje jedne nacije’ često hvale zbog doprinosa razvoju filmske umjetnosti. No, još su češće kritike zbog političkih stavova koji su u njemu izraženi.

Film, naime, na romantičan način opisuje život na osiromašenom Jugu, nakon poraza u građanskom ratu. Kao pozitivni likovi prikazani su pripadnici Ku Klux Klana, tajnog rasističkog društva koje je teroriziralo crnce nakon Građanskog rata. S druge strane, crnce i pobjednike u ratu, vojsku Sjevera film prikazuje kao zločince.

Redatelj filma D.W. Griffith rođen je na Jugu, deset godina nakon Građanskog rata, a odrastao je uz oca koji je bio gnjevan zbog poraza južnjačke Konfederacije. Na Jugu je posebno bilo snažno nezadovoljstvo zbog toga što su cnci, nakon Građanskog rata, postupno počeli dobivati poslove u državnoj upravi, koji su donedavno pripadali bijelcima.

Povijesničari filma kažu da je ‘Rođenje jedne nacije’ ukazalo na ogromnu moć ovog medija da kod publike izazove emocionalnu reakciju. Danas, rijetka javna prikazivanja ovog filma još uvijek prate prosvjedi organizacija za ljudska prava i drugih koji se protive tematici ovog filma.

XS
SM
MD
LG