Linkovi

J Street  - pro-mirovna politička akcijska skupina američkih Židova


Rezultati nove ankete – koju je provela pro-mirovna politička akcijska skupina američkih Židova, J Street – dobra su vijest za predsjednika Baracka Obamu. Pokazuje se naime da američki Židovi – koji su Obami dali na predsjedničkim izborima 78 posto svojih glasova – čvrsto podržavaju njegovu srednjoistočnu politiku. Sedamdeset-dva posto ih odobrava način na koji se on nosi s arapsko-izraelskim sukobom: "Ovo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da američki Židovi podržavaju inicijative predsjednika Obame da nametne američko čelništvo u regiji u smislu u kojemu se ono tiče napretka mirovnog procesa".

Tako kaže Jim Gerstein, čija je anketarska tvrtka provela ispitivanje na zahtjev organizacije J Street. Anketa je bila provedena nakon izraelskih izbora i nakon sukoba u Gazi. Gerstein kaže da ta anketa pokazuje i čvrstu podršku među američkim Židovima za središnju postavku organizacije J Street – da je miroljubivo razrješenje izraelsko-palestinskog sukoba ključ šireg srednjoistočnog mira, te da je stoga u nacionalnom interesu i Izraela i Sjedinjenih Država. Gerstein ističe da na upit bi li sama vojna premoć ili, s druge strane, mirovni sporazum s jakom vojskom, osiguralo bolju sigurnost Izraela, američki Židovi daju prednost mirovnom sporazumu sa 49 prema 36 posto: "Naša anketa pokazuje da, s trinaest posto više glasova, američki Židovi vjeruju da je mirovni sporazum bolji za dugoročnu sigurnost Izraela od vojne superiornosti".

Gerstein dodaje da 69 posto američkih Židova kaže da bi podržalo američke pregovore s ujedinjenom vladom Hamasa i Palestinske uprave kako bi se postigao mirovni sporazum. Ispitanike se podsjetilo, prije anketiranja, da Sjedinjene Države i Izrael ne priznaju čelništvo Hamasa u Gazi zbog njegove podrške terorizmu i njegovom odbijanju da prizna pravo Izraela na postojanje. S novom vladom u Izraelu koja možda neće podržati dugo traženo dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, anketa pokazuje da većina američkih Židova preferira ideju o miroljubivoj koegzistenciji dviju država – Izraela i susjedne palestinske države: "Pitali smo ljude za reakciju na mirovni sporazum koji bi bio gotovo jednak onome gdje su se našle sve strane – Palestinci, Izraelci i američki pregovarači – prije 8 godina, nakon razgovora u Camp Davidu. Taj je prijedlog uključio razmjenu teritorija, pozabavio se pitanjem Jeruzalema, izbjeglica … sa 76 prema 24 posto, američki su Židovi podržali taj prijedlog".

Rezultati ankete ukazuju da organizacija J Street, utemeljena prije godinu dana, počinje imati utjecaja kod mnogih američkih Židova. Jedan od direktora te organizacije, Isaac Luria kaže da se već dugo vidjela potreba za protutežom vrlo utjecajnom proizraelskom lobiju u Sjedinjenim Državama, AIPAC-u, kao drugim organizacijama američkih Židova desničarske orijentacije. Luria vjeruje da ova anketa pokazuje da mnogi američki Židovi vjeruju daje moguće podržavati Izrael bez da se bude 'za rat' ili da se slaže s politikom izraelske vlade. Dok se unutar samog Izraela vodi vrlo živa rasprava oko toga što je najbolje za dugoročnu sigurnost zemlja, Luria kaže da takve rasprave nedostaje u američkim medijima, u Kongresu, jednako kao i unutar američke židovske zajednice. Organizacija J Street nada se da će to promijeniti.

XS
SM
MD
LG