Linkovi

Mađarska i holokaust


Šesnaestak Mađara primilo je izraelsku nagradu “Pravedni među narodima” za herojsko spašavanje Židova u vrijeme holokausta. No ova je svečanost bila zasjenjena zabrinutošću zbog nanovo razbuktalog anti-semitizma u Mađarskoj i drugim dijelovima Europe.

Mladi mađarski Židovi posvetili su svoju glazbu relativno malom broju Mađara koji su spašavali Židove za Drugog svjetskog rata, kada je većina Mađarske bila bliski saveznik nacističke Njemačke. No, najmanje šesnaest Mađara riskiralo je svoje živote kako bi pomogli Židovima da prežive rat. Na nedavnoj svečanoj ceremoniji u mađarskom Centru za sjećanja na holokaust oni su primili jedno od najvećih izraelskih odlikovanja, nagradu pod nazivom “Pravedni među narodima.” Nju su im uručili predstavnici Memorijalnog centra holokausta, Yad Vashema iz Izraela.

Većina primatelja ovih odličja su preživjeli rođaci, no na ceremoniju su uspjeli doći i neki spasioci starije dobi. Drhtajući zbog starosti i snažnih emocija, stajali su na podiju, pred mađarskim predsjednikom i visokim diplomatima.

… Među onima kojima je odana ova čast bili su radnici koji su skrivali jednog ili više Židova u svojim podrumima, te upravitelj jednog hotela u Budimpešti koji je uspio spasiti živote stotinu ljudi koristeći dvostruke liste gostiju i kriva imena. A tu je bila i Gizella Csertan koja je u to doba bila djevojčica iz kršćanske obitelji, koja je pozvala židovsku obitelj da ostane u njenom selu:“Jednoga je dana obitelj bez muškarca pokucala na naša vrata. Nisu kukali, nisu se žalili, ali njihove su nam oči govorile sve. Prijateljstvo koje je tada stvoreno između ove dvije obitelji – židovske i kršćanske – koje je spojio rat, godinama se učvrstilo, i još se dan-danas njeguje.”

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom u kratkom je govoru rekao kako je još mnogo Mađara spašavalo živote Židova. Međutim, s tom se izjavom nisu složili izraelski dužnosnici.

Predsjedatelj Yad Vashema, bivši ministar pravosuđa, rekao je da, kao Židov koji je preživio holokaust, prema Budimpešti gaji dvojake emocije. On se još uvijek sjeća geta s budimpeštanskim Židova, kao i vrlo kontroverzne uloge Mađarske u Drugom svjetskom ratu: "Vrlo zamjeram Mađarima zbog njihovog ponašanja tijekom holokausta, jer je većina njih samo šutjela. A kada šutite, vi surađujete s onima koji čine strašne stvari.”

Yosef Lapid je zabrinut i zbog porasta antisemitizma u Europi, osobito u Mađarskoj: "Da, na žalost, danas su u ovoj zemlji aktivni neo-nacisti. A ovdje nemamo zakon koji postoji u Njemačkoj, na primjer, po kojem je ispoljavanje vjerske ili rasne mržnje koja potiče na zločin kažnjivo jer se smatra zločinom. Nadam se da će Mađari uskoro donijeti takav zakon, jer neke strahote koje su se ovdje dogodile u današnje su vrijeme nezamislive".

I, dok ova kontroverzna pitanja nisu bila riješena na spomenutoj dodjeli odličja, njeni su organizatori jasno dali do znanja da su barem neki Mađari riskirali vlastiti život u doba holokausta kako bi spasili živote drugih.

XS
SM
MD
LG