Linkovi

Les Paul - gitarist visokih umjetničkih i tehničkih  dostignuća


Les Paul je sam promijenio tok kretanja glazbe kada je izradio prvu gitaru koja nije imala šuplje tijelo i otkrio novi način snimanja glasova i instrumenata. Zbog toga je dobio nadimak ‘The Wizard of Waukesha’, ‘Čarobnjak iz Waukeshe,’ po kojem je postao poznat sugrađanima u svom rodnom gradu u državi Wisconsin. Rođen kao Lester William Polfuss, na gitari je bio samouk, i volio je eksperimentirati s elektroničkom opremom. Kad mu je bilo deset godina, nastupao je svirajući country glazbu u jednom lokalnom restoranu, a prije nego što je navršio 13-u već je napravio vlastitu radio postaju i spravu za snimanje. Svirao je i putovao s country bendovima i čak imao i vlastiti radio program u Chicagu.

Kad se ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća preselio u Kaliforniju, Les Paul je počeo eksperimentirati s elektronikom za gitaru. Iz jednog komada drveta napravio je gitaru bez šupljine, i nju priključio na neke elektronske aparate kako bi joj pojačao zvuk. Polazio je od teorije da bi sprave i tijelo gitare trebali ostati čvrsti, dok bi žice na gitari vibrirale neko vrijeme i podržavale zvuk.

Paul je izumio i tehniku snimanja pri kojoj je moguće snimati osam izvora zvuka koji se kasnije spajaju, takozvano ‘multi-track’ snimanje, te ‘over-dubbing’, pri kojem se melodija snima posebno od harmonije, koja se kasnije nasnimava, zajedno s melodijom, kao drugi zapis. Paul se prisjeća kako je radio na toj ideji u svom kućnom studiju: "Ideju o ‘multi-trackingu’ dobio sam od svoje mame, koja mi je jednom rekla: ‘Znaš, Lester, ti zvučiš kao i svi drugi, a svi drugi zvuče kao ti. Otkad si prešao na električnu gitaru, svi te kopiraju. Moraš nešto učiniti po tom pitanju.’ Pa onda i jesam – zaključao sam se u garaži, u mom studiju, i odlučio ne izaći dok ne pronađem zvuk koji će biti različit od ostalih i koji će usrećiti moju majku jer će ga moći prepoznati kao moj, a ne od nekog drugog. Tako sam zatvoren u garaži proveo dvije godine, a da nitko nije znao što sam to tražio".

Les Paul je projektirao i drugu opremu za pretvaranje zvuka u elektronske signale. Svi njegovi izumi, zajedno s njegovim jedinstvenim zvukom gitare, trajno su obilježili glazbenu industriju. Njegov novo-proizvedeni zvuk mogao se čuti u hit pjesmama poput “How High The Moon,” duetu s njegovom tadašnjom suprugom Mary Ford. Ranih pedesetih godina prošlog stoljeća, Les Paul i Mary Ford imali su još Top 10 hitova, uključujući “Vaya Con Dios,” “Mockin’ Bird Hill” i “The World Is Waiting For The Sunrise.” 1952. godine, tvrtka za proizvodnju glazbala The Gibson Guitar Company proizvela je svoj prvi model gitare Les Paul, kojeg su kasnije koristili glazbenici poput Erica Claptona i Jimmyja Pagea iz sastava Led Zeppelin. Nedugo nakon toga, na tržištu se pojavio i prvi višetračni magnetofon na kojeg se istovremeno moglo snimati nekoliko pjesama - još jedan Les Paulov izum. Zahvaljujući njegovim tehničkih dostignućima, Paul je bio pozvan da pomogne u projekciji i gradnji slavnog studija Capitol Records u Hollywoodu u Kaliforniji, prvi koji je ikad rađen za snimanja sa zvukom visoke kakvoće. U studijima Capitol Recordsa snimale su zvijezde kao što je Frank Sinatra, Barbra Streisand, Ella Fitzgerald i Judy Garland.

Les Paul je svoj talent udružio s još jednim legelndarnim gitaristom, Chetom Atkinsom, za album “Chester and Lester,” na kojem se može čuti mješavina Atkinsonovog country i Paulovog jazzy stila muziciranja. Album im je 1976. godine donio nagradu Grammy za najbolji country duet. Paul je kasnije osvojio još dvija Grammyja za album “Les Paul And Friends: American Made World Played,” koji je snimio kad mu je bilo 90 godina. 1988.-e godine primljen je u Kuću slavnih rock-and-rolla, Rock and Roll Hall Of Fame, a bio je i član Grammy Hall Of Fame, zatim Kuće slavnih skladatelja te Kuće slavnih nacionalnih izumitelja. Od 1983.-će godine,

Les Paul je jednom tjedno nastupao u jednom noćnom klubu u New Yorku. Uvijek je vjerovao da, ako zadovolji svoju publiku, ona će mu se vratiti da ga opet sluša: "Najvažnije je bilo dati im ono što su došli poslušati. Neki su glazbenici toliko nefleksibilni da ne žele svirati ništa komercijalno. Kao prvo, uvježbajte svoj bogom dani talent tako da možete izvoditi sve, pa onda svirajte jazz kad publika želi jazz, country kad želi country, pa i klasičnu glazbu, ako ste tako nadareni".

U svojoj preko 75 godina dugoj karijeri, Les Paul je osvojio 22 zlatna albuma, stvorio revolucionarnu električnu gitaru i izumio nebrojene tehnike kojima se danas koriste glazbenici pri snimanju u studiju. Les Paul, ‘Čarobnjak iz Waukeshe,’ umro je u dobi od 94 godine.

XS
SM
MD
LG