Linkovi

Hrvatska pred potisivanjem izjave o nerazriješenim pitanjima sa Slovenijom


Hrvatska bi trebala potpisati izjavu da pregovaračku dokumentaciju neće zloupotrijebiti za buduće sređivanje neriješenih pitanja razgraničenja sa Slovenijom, Ovo je formula koju je predložilo francusko Predsjedništvo EU kako bi odledilo pregovore zakočene slovenskim primjedbama na račun papira podastrijetih tokom pripremnog razdoblja. U kontekstu izmjene vlasti u Sloveniji potez se čita kao svojevrstan pokušaj ispravljanja ponašanja zemlje – članice koje je iziritiralo i europske partnere budući da su pregovori postali talcem bilateralnog pitanja.

Prva žrtva je izgleda postao glavni zagovornik tvrdog nastupa prema Hrvatskoj, bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ostao je bez navodno garantiranog mu veleposlaničkog mjesta. Prema signalima iz obje prijestolnice, ideja je prihvatljiva što otvara mogućnost da se do kraja godine za pregovore otvore gotovo sva poglavlja a istovremeno zatvori izvjestan broj.

Time bi okvirni raspored odvijanja procesa bio za ovu godinu ispunjen. U vrijeme kada je vijest poslana kako bi testirala spremnost strana na zadovoljavajuće rješenje povjerenik za proširenje dao je naznaku da bi se novo proširenje dogodilo s dvije a ne s jednom zemljom. Island je za početak iduće godine najavio prve formalne korake prema zahtjevu za članstvom. Njegovi će pregovori trajati kratko obzirom na visoku razinu uslklađenosti zakonodavstava. „Iako je Island žestoko pogođen krizom ne vidim ga kao osiromašenu zemlju, sumnjam da će se iti jedna članica buniti radi njegovog ulaska“, izajvio je u interviewu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

U slučaju Islanda puna uključenost u europski ekonomski prostor jeste kratica prema članstvu, za očekivati je da obje zemlje, Island i Hrvatska budu spremne za ulazak u EU u isto vrijeme. “Vremenski raspored za Hrvatsku i evetualno Island ovisi o pregovorima i provedbi europskog zakonodavstva“, rezerviran je Rehn koji će izgleda u svoj resor ipak dobiti još jednu zemlju. Rehnova je Finska svojevremeno odradila rekordno kratke pristupne pregovore, utrošivši na njih devet mjeseci – i natječući se sa Švedskom koja će zemlja brže obaviti posao.

XS
SM
MD
LG