Linkovi

Američke opcije u srednjoj Aziji


Parlament Kirgistana prošlog je tjedna potvrdio odluku prema kojoj Sjedinjene Države više neće moći koristiti strateški važnu zračnu bazu Manas. Većina logističkih pošiljki američkim i NATO snagama stiže u Afganistan cestom kroz Pakistan no u posljednje vrijeme ti su se konvoji našli pod intenzivnijim napadima talibana i boraca al-Qaide.

Od 2001. godine američka vojska dopremala je svoju opremu u regiju kroz zračnu bazu Manas, koja je dio međunarodne zračne luke u blizini glavnog grada Kirgistana, Biškeka. To je jedina američka vojna logistička ruta u Srednjoj Aziji tako da odluka Kirgistana o prekidu američkih operacija u toj bazi u roku od šest mjeseci predstavlja veliki problem za američke vojne napore u Afganistanu. Kirgiški predsjednik Kurmanbek Bakijev potužio se da Washington ne plaća dovoljno za korištenje baze, a tijekom nedavnog puta u Moskvu objavio je plan o zatvaranju baze za Amerikance nakon što je Rusija obećala njegovoj zemlji oko dvije milijarde dolara u zajmovima i drugoj pomoći.

Stručnjak za Euroaziju, Paul Goble, vjeruje da je motiv za takvu odluku primarno političke prirode: "Odluka Kirgistana da ne dopusti Sjedinjenim Državama daljnje operacije u toj bazi reflektira raspoloženje vlasti u Biškeku da – pod velikim pritiskom Moskve – ne žele biti bliže povezane sa Sjedinjenim Državama ukoliko ih to stavlja u poziciju nasuprot Rusiji. Ovo nije prvi put da je američka baza u srednjoj Aziji zatvorena. To se već dogodilo u Uzbekistanu. Najnoviji razvoj događaja samo reflektira nametanje Washingtona i Moskve oko utjecaja u tom dijelu svijeta".

Goble dodaje da je Rusija priopćila kako neće podržati tranzit vojne opreme u Afganistan te da su druge zemlje u regiji, Uzbekistan i Tadžikistan, donijele istu odluku: "Dakle, to znači da možete prevoziti hranu, šatore, ali ne oružje. To je vrlo ozbiljan problem. Možda ćemo zbog ovakve odluke Kirgistana morati dopremati opremu iz Turske, s otočja Diego Garsia u Indijskom oceanu ili, pak, s nosača zrakoplova. To bi bilo vrlo skupo".

Ruska novinarka Masha Lipman iz Centra Carnegie u Moskvi kaže da je ovakav razvoj događaja prožet simboličkim značenjem za Ruse: "Amerikanci su sve bliže našim granicama, bilo putem NATO saveza ili korištenja vojnih baza, i sada im je poručeno da trebaju otići. Jedan visoki ruski dužnosnik rekao je da nema veze između kredita što ga je Rusija obećala Kirgistanu i odluke kirgiške vlade da uskrati gostoprimstvo američkoj vojsci. Teško je povjerovati da to nije povezano".

Gospođa Lipman kaže da kirgiška vlada pokušava iskoristiti svoju pregovaračku poziciju. Ona se slaže s ocjenom nekih američkih dužnosnika da odluka o odlasku američke vojske iz zračne baze Manas nije konačna: "Mislim da ta priča nije gotova. Još uvijek je moguće da vidimo privremeni sporazum, nešto poput produženja američkog boravka u toj bazi na nekoliko mjeseci, ali ne zauvijek".

Kirgiški novinar Alisher Khamidov slaže se s ocjenom da je situacija još uvijek fluidna: " Na djelu je trostrano pogađanje između Biškeka i Moskve, Mosvke i Washingtona te Washingtona i Biškeka. Mosvka poručuje Washingtona da put u središnju Aziju, poglavito u Kirgistan, ide kroz Moskvu. Mislim da su uspjeli u prenošenju takve poruke. Mislim da je prerano reći hoće li Kirgistan potpuno zatvoriti bazu za Amerikance. Vjerujem da još ima prostora za pregovore. Ništa još nije potpisano".

Khamidov kaže da kirgiške vlasti sumnjaju da će dobiti novac: "Ukoliko izbace Amerikance, a Rusija ne ispuni svoje obećanje Kirgistan će ostati bez ičega. Pogađanje je u njihovom interesu. S obzirom na teške prilike u Rusiji teško mi je zamisliti da će Rusi ispuniti svoj dio pogodbe. I ranije je bilo slučajeva da je Rusija obećavala financijsku pomoć zemljama Zajednice nezavisnih država, ali od novca nije bilo ništa".

U međuvremenu, politički manevri stavljaju Washington u nezgodnu situaciju po pitanju strateške logističke opskrbe snaga u Afganistanu. Još jednom stručnjak za Euroaziju Paul Goble: "Uvijek je bolje imati više ruta, radilo se o naftovodu, zračnom mostu ili bilo čemu drugom. Ovo je klasična geopolitika na djelu. Ruska vlada voljna je uporabiti silu preko granica i podmititi druge zemlje kako bi one bile protiv Sjedinjenih Država".

Washington je prošlog tjedna postigao načelni sporazum s Uzbekistanom i Tadžikistanom oko dopuštanja letova za Afganistan ukoliko se njima ne prevozi vojna oprema. Rusija i Kazahstan, pak, dopustili su prijevoz američke opreme snagama u Afganistanu putem željeznice.

XS
SM
MD
LG