Linkovi

U Hrvatskoj se održavaju peti predsjednički izbori


Nešto manje od četiri i pol milijuna birača s hrvatskim državljanstvom danas bira trećeg predsjednika republike. Birališta se otvaraju u sedam sati ujutro i otvorena su do 19 sati na večer, a birači biraju među dvanaestoro kandidata. Predsjednik državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin na kraju kampanje iznio je podatke o broju birača koji odlučuju o novom predsjedniku: „Ukupan broj je 4, 495.006 birača od čega 4,088798 u Republici Hrvatskoj i 406.208 u inozemstvu“.

Od ukupno 6.866. biračkih mjesta 250 je u 55 država svijeta u kojima živi hrvatska dijaspora. Polovica od tih 250 biračkih mjesta je u Bosni i Hercegovini. Tri su biračka mjesta za hrvatske vojnike u mirovnim misijama u svijetu: po jedno u Afganistanu, na Golanskoj visoravni i Kosovu. Na današnjim izborima slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj prvi put će moći glasati bez tuđe pomoći jer će preko glasačkog listića imati foliju s Brailovim pismom.

U ponoć u noći s petka na subotu, nastupila je izborna šutnja. Ona traje dan prije izbora i na sam izborni dan. Državno izborno povjerenstvo prve će izborne rezultate objaviti u ponoć i iz njih će, premda će biti nepotpuni, već biti jasno hoće li Hrvatska trećeg predsjednika dobiti u prvom krugu, a ako ga ne dobije, koje dvoje kandidata će ući u drugi izborni krug.

Mediji će, međutim, moći i prije ponoći objavljivati rezultate izlaznih anketa, ali pri tome moraju jasno naglasiti da se radi o izlaznim anketama. Predsjednik državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin:„Nakon zatvaranja birališta ne postoji bilo kakva mogućnost da se i objavom te informacije o izlaznoj anketi utječe na biračko tijelo. Zauzeli smo stajalište da to nećemo smatrati povredom izborne šutnje“.

Uz promatrače iz političkih stranaka i izbornih stožera dvanaestoro kandidata, današnje će izbore nadgledati i 700 promatrača iz nevladinih udruga, od čega najveći broj iz GONG-a. Zamjenik izvršne direktorice GONG-a Dragan Zelić: „U Hrvatskoj ćemo imati 60 mobilnih timova i nekoliko stotina stalnih promatrača. U Bosni i Hercegovini ćemo pratiti izborni proces s 11 mobilnih timova. Također ćemo izvještavati o svim saznanjima koja dobijemo od naših promatrača u redovitim priopćenjima tijekom izbornog dana, a građani nam se također mogu javiti ukoliko primijete određene nepravilnosti“.

U GONG-u nakon do sad najduže kampanje za predsjedničke izbore, izvlače pouke za budućnost. Osim potrebne hitnog pročišćavanja biračkih popisa, jer Hrvatska i na ovim izborima ima više birača nego stanovnika, potrebno je ističu u GONG-u mijenjati i zakonski okvir predsjedničkih izbora, a sve to kako bi birači dobili kvalitetniju informaciju o kandidatima koje biraju i njihovim političkim programima. Treba ističu u GONG-u mijenjati pravila medijske prezentacije kandidata jer je po sadašnjim pravilima medijski prostor zagušen kandidatima koji ulaze u predsjedničku utrku bez ozbiljnih izgleda za uspjeh s isključivim ciljem osobne medijske promocije. Potrebno je ističu u GONGu mijenjati i zakonske odredbe o transparentnosti financiranja kampanje jer su analize te nevladine udruge pokazale da je u prijevremenim financijskim izvještajima koje su pojedini kandidati predali na kraju prvog kruga bilo dosta netočnosti.

XS
SM
MD
LG