Linkovi

Pekanović: svi žitelji traže da se što prije vrati autonomija Vojvodine iz 1974. godine


«Hrvati u Vojvodini pozdravljaju nedavno potpisan Sporazum o stabilizaciji i udruživanju između Europske Unije i SiCG i nadamo se da će taj europski put omogućiti nam ne samo da povratimo ona prava koja smo imali nego da će nam osigurati i sva europska prava koja su uobičajena za nacionalne manjine», kaže Josip Zvonko Pekanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV).

U ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike, gosp. Pekanović je ustvrdio, ne samo Hrvati nego svi žitelji Vojvodine traže da se što prije vrati autonomija Vojvodine iz 1974. godine. Prisjećajući se vladavine Slobodana Miloševića kasnih 80tih i 90tih godina kada kako kaže nimalo nije bilo ugodno biti Hrvatom u Vojvodini, Pekanović kaže da je ipak dobar dio Hrvata ostao živjeti u Vojvodini: «Nakon odlaska Miloševića s vlasti koncem 2000. godine, dosta se toga promijenilo u pozitivnom smislu za Hrvate. Dobili smo status nacionalne manjine što nismo imali u vrijeme Miloševića. Osnovano je HNV u Subotici 15. prosinca 2002. godine, koje financira država Srbija, dobili smo tjednik Hrvatska Riječ, dobili smo mogućnost hrvatskih emisija na radiju Novi Sad, počeli su se otvarati neke škole s nastavom na hrvatskom jeziku. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) kao politička partija Hrvata je 2004. godine izasla na lokalne izbore u općinama Subotica, Sombor i Apatin gdje smo dobili vijećnike u lokalnim skupštinama a imamo i jednog zastupnika u Pokrajinskoj skupštini u Novom Sadu» - kaže gosp. Pekanović.

«Poslije demokratskih promjena na žalost mi još uvijek živimo pod Miloševićevim ustavom koji je ukinuo autonomiju Vojvodini. Pod tim ustavom, i dan danas se usmjerava najveći dio dohotka iz Vojvodine u Beograd. U ingerenciji vlade Srbije su i dalje policija i sudstvo što jako otežava komuniciranje sa tim organima i sprječavanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini. Eto, to je što ne samo Hrvati nego svi žitelji Vojvodine traže da se što prije vrati autonomija Vojvodine i ja sam tim povodom i iznio te naše stavove, prošlog tjedna kad sam bio u Bruxellesu, na poziv Europskog parlamenta da ispred HNV, kao i gosp. Joža Laszlo ispred Mađarskog nacionalnog vijeća iznesemo kakvo je pravo stanje u Vojvodini spram nacionalnih manjina. Ja sam sve to prenio i europskim parlamentarcima i rekao sam da Hrvati u Vojvodini pozdravljaju nedavno potpisan sporazum između Europske Unije i SiCG o otpočinjanju pregovora o pristupanju EU i da se nadamo da će taj europski put omogućiti nam ne samo da povratimo ona prava koja smo imali ovdje u Vojvodini nego da će nam osigurati i sva europska prava koja su uobičajena za nacionalne manjine» kaže gosp. Pekanović.

Osvrćući se na međunacionalne incidente u Vojvodini kao i izvještaj prošlog tjedna Human Rights Watch-a kojim se kritizira “opasna ravnodušnost prema nasilju nad manjinama u Srbiji,” gosp. Pekanović kaže: «Etničkih incidenata još uvijek ima u Vojvodini ali njihov intenzitet opada: «Onda recimo, ukoliko sjednete u međunarodni vlak u Budimpešti i putujete do Beograda, na pola puta u željezničkoj stanici Vrbas, vidjet ćete na samom pročelju zgrade iz vlaka parolu “Smrt Hrvatima.” Mi smo tražili da se ta parola obriše jer tamo već dosta dugo vremena stoji. Odgovor je stigao da će se to uraditi kada se bude renoviralo pročelje zgrade. I da ne nabrajam dalje. Ali, moram da naglasim da su ipak ti incidenti sve rjeđi i ovaj put kojim ide država spram Europske Unije nadamo se da će nam osigurati da oni vremenom nestanu.»

XS
SM
MD
LG