Linkovi

Greensburg - zeleni grad?


Prošle godine, 4. svibnja, tornado, s vrtlogom širokim više od 2 i pol kilometra, i vjetrovima bržim od 325 kilometara na sat, prošao je preko gradića Greensburga, u Kansasu i praktički ga sravnio sa zemljom – ostao je stajati samo jedan silos. Oko tisuću i petsto stanovnika tog gradića – među kojima je jedanaestoro izgubilo živote tog kobnog dana – ostalo je bez svojih domova pitajući se što će i kako će dalje. I danas Greensburg izgleda kao da ga je pogodila bomba: ulice imaju sa svake strane umjesto negdašnjih kuća samo gole temelje, ponegdje i stepenice koje su nekad vodile u nestale kuće. Od drveća ostali su samo panjevi iz kojih strše mrtva, rascjepljena debla.

Stanovnici žive u privremenom smještaju u stambenim prikolicama, izvan grada. Čelnik gradske uprave Greensburga Steve Hewitt sjeća se tjedna nakon tornada kada je s drugim dužnosnicima vodio nebrojene razgovore o budućoj obnovi grada: "Ovo sad nam je prilika da učinimo taj grad onakvim kakav treba biti. Možemo početi potpuno iznova – nove zgrade, novi parkovi … i sve možemo napraviti onako kako prije nismo mogli. Onda je i guvernerica došla u posjet i rekla: 'Greensburg – odlično, zeleni grad'. A mi smo rekli: Pa da, to smo i mi mislili. Kad se već pružila prilika, što ne bismo postali zeleni grad"?

Hewitt i drugi gradski oci odlučili su obnoviti Greensburg kao model 'zelene' zajednice – mala potrošnja energije, malo otpuštanje ugljičnog dioksida, održivost i crpljenje energije iz – barem djelomice – onih sila prirode koje su jednom grad pretvorile u ruševine: "Jasno nam je bilo da u konceptu 'zelenoga' ne možemo ponovno izgraditi staru elektranu na diesel. Dakle, što nam se nudilo? Godinama smo razgovarali o vjetru … to je jedan od aspekata. Možemo govoriti o solarnoj energiji, o geotermalnoj … o tome da ne gubimo energiju zbog loše gradnje i loše izolacije".

Osnovana je neprofitna organizacija s ciljem pomaganja gradu na njegovom putu u 'zeleno'. Daniel Wallach, direktor organizacije Greensburg Greentown, kaže da je odaziv pojedinaca i organizacija koje žele pomoći ili su inspirirani tom idejom – zadivljujući: "Stvar se zanimljivo poklopila jer mi sve gradimo od nule. Malo je zajednica koje mogu tako mijenjati svoju infrastrukturu, te koristiti sve raspoložive tehnologije; Ministarstvo energetike, kao i Nacionalni laboratorij obnovljive energije investirali su mnogo jer ovo doživljavaju prototipskom zajednicom. I mnogi drugi vide ovo kao priliku za iskušavanje novih tehnologija i opreme, te sredstva za financiranje dolaze iz čitavog niza raznih izvora".

No, to je tek početak: televizijska mreža Discovery i glumac Leonardo DiCaprio rade na dokumentarnoj televizijskoj seriji o obnovi Greensburga; kanal Mother Earth News planira izgraditi u gradu model 'zelene' kuće, a čuju se – doduše nepotvrđene! – glasine da internetski div Google razmatra mogućnost izgradnje centra za unos i održavanje podataka, pogonjenog energijom vjetra, u blizini Greensburga. Wallach kaže da je sva ta pažnja dio misije da se širi – kako on to naziva – 'evanđelje zelenoga': "Vidim nas kao izvjestan živi muzej znanosti, gdje će biti prikazane 'zelene' tehnologije, proizvodi i usluge. Trenutno se već gradi 16 velikih zgrada, sve prema najstriktnijim kriterijima 'zelene' gradnje. Ovdje će moći doći iljudi iz čitavog svijeta i vidjeti društvo budućnosti".

No, nije sve tako glatko kako to vidi direktor organizacije Greensburg Greentown. Priličan broj mještana nije impresioniran pričama o 'zelenoj' gradnji, te se ili odselio rodbini u druga mjesta ili obnavlja vlastite domove na staromodni način. Neki nisu ni čuli za organizaciju Greensburg Greentown. Upravo zato je čelnik gradske uprave Steve Hewitt optimist, ali sa zdravom dozom opreza. No, čak i uz oprez, ne može se ne vidjeti da se Greensburg zahuktao na putu obnove, čak i ako i u njemu ostane koji manje zeleni kutak.

XS
SM
MD
LG