Linkovi

Sinjski alkari na proslavi Velike Gospe Chicagu


Četvorica alkara i četvorica alkarskih momaka u svojim živopisnim odorama, te predstavnici Viteškog alkarskog društva, grada Sinja i crkve sudjelovat će danas u procesiji u Chicagu u koji su doputovali prije tri dana. Iz Sinja ih je ispratio predsjednik Viteškog alkarskog društva dr.Stipe Jukić. » U Chicagu se slavi stogodišnjica utemeljenja društva štovatelja gospe sinjske, najstarijeg na svijetu. Oni su nas iz misije pozvali, viteško alkarsko društvo i grad Sinj, da dođu na proslavu stogodišnjice. Na Veliku Gospu će biti centralna proslava u Chicagu. U dogovoru sa samostanom gospe sinjske, s gradom Sinjom i viteškim alkarskim društvom ide jedna delegacija gdje će biti ispred alkarskog društva četiri alkara , četiri momka i četiri člana uprave», rekao je Jukić.

U Chicagu su - uz četiri alkarska momka - alkari alaj - čauš Tonči Bešlić, ovogodišnji slavodobitnik Ante Poljak, pobjednik bare Jakov Jerkan i barjaktar Boško Vladović. Uz njih su u izaslanstvu još dogradonačelnik Snježan Šentija, zamjenik gvardijana fra Luka Tomašević, te dopredsjednik i tajnik Viteškog alkarskog društva Dinko Bošnjak i Ante Delić. Oni će zajedno s domaćinima proslaviti 100 godina Društva čudotvorne Gospe Sinjske.

Prema podacima iz Hrvatske župe sv.Jeronima u Chicagu početkom ovog stoljeća Hrvati su se počeli naseljavati u Bridgeport u Chicagu. Do 1910. njihov se broj već bio popeo na gotovo 5000. Većina novih doseljenika bila je iz Dalmacije, mnogi iz sinjske krajine. God. 1906. jedna grupa tih doseljenika se skupila i utemeljila bratsko društvo u socijalne i kulturne svrhe. Društvo se zvalo Dalmatinsko obiteljsko drustvo čudotvorne Gospe Sinjske.

Ono se brinulo za svoje članove u zdravstvenom osiguranju i pogrebnim troškovima. Društvo je ujedinjavalo i spajalo nove useljenike u Americi. Za samo nekoliko godina broj članova popeo se na preko 600.

God. 1912. blagoslovljena je prva hrvatska crkva u Bridgeportu. Hrvati su dobili svoju crkvu sv. Jeronima. Ta je crkva uskoro postala stjecištem i za 600 članova Društva Gospe Sinjske. U to su vrijeme braća Bradarići nabavili kopiju slike Gospe Sinjske za crkvu sv. Jeronima. U crkvi je bio izgrađen jedan novi oltar i posvećen Gospi u čast.

Kad su već dobili Gospinu sliku, odlučiše župljani slijediti i sinjsku tradiciju. Na 15. kolovoza 1913. održana je prva procesija kroz gradske ulice: kao i u Europi, nošena je ulicama slika Gospe Sinjske.

Danas su se još više približili tradiciji. U svojoj procesiji osim slike Gospe Sinjske imaju i prave alkarske momke i alkare, koji će jahati na konjima posuđenima u jednom talijanskom klubu.

XS
SM
MD
LG