Linkovi

Al Gore: Napad na razumno prosuđivanje


Nova knjiga bivšeg američkog dopredsjednika Ala Gorea Napad na razumno prosuđivanje, izuzetno kritična prema predsjedniku Bushu i njegovoj administraciji, rezultat je pokušaja autora da odgovori na dva pitanja – zašto su Sjedinjene Države propustile na racionalan način odgovoriti na sve goruću nevjerojatnu klimatsku krizu koja prijeti budućim generacijama i zašto je izvršena invaziju na Irak, zemlju koja nije napala Sjedinjene Države, bez da se o tome povela ozbiljnija javna rasprava.

U Napadu na razumno prosuđivanje Al Gore izuzetno oštrim riječima kritizira predsjednika Busha navodeći da je "bez doticaja sa stvarnošću", da je njegova administracija toliko nesposobna da "ne može sama organizirati svoj odlazak na izložbu konja", da je ignorirala "jasna upozorenja" o terorističkoj prijetnji prije napada od 11. rujna i da je učinila Ameriku manje sigurnom tako "što je stresla gnijezdo stršljena" u Iraku, dok je istovremeno koristila "rječnik i politiku straha" u pokušaju da "upravlja prioritetima javnosti ne obazirući se na dokaze, činjenice i interes javnosti". Jedan od većih ciljeva bivšeg dopredsjednika Gorea u ovoj knjizi jest i da objasni kako se javna sfera sama pretvorila u mjesto gostoljubivo za protivnike razumnog prosuđivanja, kako možemo bolje razumjeti što sami trebamo učiniti, pojedinačno i kolektivno, te kako možemo ponovno uspostaviti vladavinu razumnog prosuđivanja i zaštititi svoju budućnost. Lajt motiv knjige jest da se u slučaju pasivnosti glede klimatskih promjena i invaziji Iraka nije vodilo razumnim prosuđivanjem, već iracionalnim porivima.

"Više nego dostatni jasni dokazi, koji bi mogli uvjeriti svaku razumnu osobu, bili su jednostavno ignorirani. Odluke su donesene s kobnim posljedicama, iako smo imali sve što nam je potrebno da izbjegnemo te pogreške. Pošli smo krvim smjerom na temelju ideologije, unaprijed formiranih stavova, raznih skupina s posebnim interesima i ideološkog ekstremizma. Međutim, iako u američkoj povijesti imamo zabilježene slične pogreške, ovaj put nešto se izmijenilo – uloga razumnog prosuđivanja, uloga činjenica jednostavno je umanjena, kao i sam proces donošenja odluka. I to je dovelo do toga da se milijuni Amerikanaca pitaju što je pošlo krivo? Moja knjiga upravo se radi o tome – što je pošlo krivo i kako to možemo popraviti," kaže Gore.

Negdje na početku knjige Al Gore tvrdi kako je glavni razlog za pad razumnog političkog razmišljanja televizija. Autor Napada na razumo prosuđivanje kaže da kad je više Amerikanaca počelo primati informacije s televizije negoli iz novina, naglasak je prebačen s čitanja – aktivnosti koja po prirodi aktivira dijelove mozga uključene u razumno prosuđivanje – na gledanje, što potiče emocije ali ne i razmišljanje. Slijedi kratki ulomak iz prvog poglavlja knjige Napad na razumno prosuđivanje.

"Kampanja straha kojoj je cilj bio da se "proda" rat u Iraku bila je precizno tajmirana tako da počne u vrijeme izbora za Kongres 2002. godine. Predsjednikov šef osoblja objasnio je ovu vremensku podudarnost kao marketinšku odluku. Andrew Card je rekao da je početak određen kako bi se poklopio s reklamnim razdobljem nakon Dana rada, jer tad se pokreću reklamne kampanje za – kako je rekao - "nove proizvode". Implikacija njegove metafore bila je da je "stari proizvod" – tj. Osama bin Laden – izgubio nešto od svoje medijske atraktivnosti. Ali i to da je neposredna zamjena tijekom kampanje 2002. godine "novi proizvod" – rat u Iraku. Za sve postoji godišnje doba, a pogotovo za politiku straha", kaže Gore.

Knjiga je podijeljena u tri dijela i taj jednostavni koncept dopušta čitatelju da s lakoćom slijedi temu. Početak knjige identificira ono što gospodin Gore identificira kao pet neprijatelja razumnog prosuđivanja – strah, praznovjerje, ideologiju, obmanu i netolerantnost. Središnji dio knjige preispituje štetu koja je zbog toga počinjena, a posljednjih tridesetak stranica nudi tek nekoliko rješenja za postojeće probleme. U samom završetku knjige autor navodi da sad više negoli ikad Amerikanci moraju biti dobro informirani i moraju osjećati da su dio političkog procesa. Autor izražava nadu da bi tu od ključne važnosti mogao biti Internet, a televizija bi svoj doprinos mogla dati tako da u vrijeme najveće gledanosti uživo prenosi rasprave iz Kongresa. Novu knjigu bivšeg američkog dopredsjednika Ala Gorea Napad na razumno prosuđivanje, objavila je izdavačka kuća Penguin Group iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG