Linkovi

„The Hurt Locker“ - novi film o ratu u Iraku


Novi film redateljice Kathryn Bigelow prikazuje dramu života i smrti koja iz dana u dan prati jednu američku jedinicu stručnjaka za deaktiviranje eksploziva i bombi u ratu u Iraku. Alan Silverman za nas je pogledao film „The Hurt Locker“, temeljen na stvarnim ratnim iskustvima skupine američkih vojnika.

Improvizirane eksplozivne naprave već su godinama smrtonosna svakodnevica na iračkim cestama i gradskim ulicama. Kad se pronađe takva naprava, pozivaju se odlično obučeni i spremni dobrovoljci američke elitne jedinice za deaktiviranje eksploziva. Nakon pregleda eksplozivne naprave daljinski upravljanim robotom, član ekipe navlači zaštitno odijelo i pokušava deaktivirati bombu.

Ne bez razloga, to se naziva 'najopasnijim poslom u svijetu'. Granica pogreške je nula, a, sa snajperistima i pobunjenicima koji često vrebaju sa strane, eksplozivna naprava nije jedina stvar o kojoj treba brinuti. Scenarij za film „The Hurt Locker“ napisao je Mark Boal koji je, kao novinar, proveo vrijeme s jednom jedinicom za deaktiviranje bombi. Redateljica Kathryn Bigelow – čija ranija ostvarenja uključuju triler „Point Break“ i podmorničku dramu „K-19: The Widowmaker“ – kaže da napetost koja prožima čitav film proizlazi iz tih stvarnih, doživljenih slučajeva: "Već u samom scenariju bila je ogromna količina napetosti, što je u veliko bilo posljedica boravka Marka Boala u Iraku, u jesen 2004, koji je bio uklopljen u jedinicu za deaktiviranje bombi. Njegova zapažanja činila su osnovu scenarija, te je stil vrlo reporterski: jedan dan u životu specijalista za deaktiviranje bombi. Željela sam zadržati takav ton i u filmu. Željela sam da publika osjeti taj jedinstveni doživljaj Bagdada, kao da je i sama tamo na terenu s tim specijalistima".

Redateljica Bigelow odvela je svoju filmsku ekipu u Jordan, gdje su našli lokacije koje su 'odglumile' Bagdad. Jedan od glavnih protagonista Anthony Mackie kaže da je to produkciju učinilo vrlo realističkom: "Nema načina da se 'odglumi' takva vrućina, niti toliko pijeska … a niti ti ljudi. Kad su na snimanju svi statisti irački izbjeglice, onda točno shvatite kakav film snimate. Kad čujete priče iz stvarne perspektive, ne sa CNN-a nego od ljudi koji su ih proživjeli, onda i kao glumac bolje shvatite što želite iskazati".

Nekoliko dramatičnih filmova o američkim vojnicima po povratku iz Iraka doživjelo je pohvale kritičara, ali mlačan prijem u kino-dvoranama. U slučaju ovog filma, autori vjeruju da će biti drugačije jer se portretira stvarni život na bojišnici.

Glumačka postava filma „The Hurt Locker“ uključuje i Jeremyja Rennera i Briana Geraghtyja, kao članove protubombaškog odreda, uz epizodna pojavljivanja Guya Piercea, Ralpha Fiennesa i Davida Morsea. Oprema koja se koristi u filmskim scenama deaktivacije bombi autentična je, jednako kao i daljinski kontrolirani robot, koji je i bio korišten u Iraku.

XS
SM
MD
LG