Linkovi

Eboo Patel - borac za vjerski pluralizam


U seriji Američkih profila – pojedinaca koji su svojim radom i djelovanjem utjecali na način na koji Amerika živi, radi i razmišlja – prilog o jednom mladom čovjeku koji je loše vijesti, one o nasilnim vjerskim sukobima, o kojima danas toliko slušamo ili čitamo u medijima, odlučio zamijeniti dobrim vijestima – o mladima različitih vjera udruženima na raznim projektima kao što su gradnja kuća za beskućnike ili pružanje pomoći, u instrukcijama, djeci izbjeglica.

Raznolikost i bogatstvo vjerskih iskustava, kaže Eboo Patel, nešto je za što je oduvijek imao puno zanimanja. Rođen 1975. godine, u Chicago je kao dijete došao, s roditeljima muslimanima iz Indije, iz Bombaja. Odrastao je okružen prijateljima raznih vjera. "Pitao sam se što znači biti musliman kad su ti prijatelji jedan hinduist, jedan Židov, jedan nigerijski evangelik, jedan Mormon, jedan luteran i jedan katolik...što onda znači biti musliman? Ta me je misao počela salijetati još kad mi je bilo 12 ili 13 godina", kaže Patel.

Njegova ideja za osnivanje međuvjerske omladinske organizacije Interfaith Youth Core, po uzoru na organizaciju Peace Corps, Korpus mira, i slične, uzela je maha tijekom njegova studija u Oxfordu, u Engleskoj, gdje je, kao stipendist zaklade Rhodes, Eboo Patel dobio i doktorat iz sociologije religije. "S našim smo prvim projektima krenuli izvan Sjedinjenih Država, u Južnoafričkoj Republici i Keniji, te na Sri Lanki i u Indiji. Metodologiju i teoriju ovog posla dobio sam, naučio ih, tijekom rada u tim zemljama", kaže Patel.

Po povratku u Chicago, 2002. godine, Eboo Patel je, zahvaljujući grantu zaklade Ford, osnovao stalnu bazu za organizaciju Interfaith Youth Core. Organizacija ima 15 članova, u dobi od 15 do 32 godine. Sastaju se svakog ponedjeljka. Čitaju i analiziraju eseje koje su napisali o vjerskim liderima koji su im poslužili kao inspiracija u njihovim životima. "Osnovna ideja naše organizacije je ta da se mladi, raznih vjera, okupljaju i zajednički rade, da volontiraju, u čišćenju rijeka, primjerice, ili podučavanju djece ili gradnji domova za beskućnike. To je onda i dobar kontekst za razgovore o tome kako njih inspiriraju različite vjere", kaže Patel.

Godine 2006. organizacija, koja je do tada radila s izbjeglicama i beskućnicima Chicaga, izišla je izvan granica tog grada, postala je globalna, sudjelujući u razmjeni s mladim međuvjerskim liderima iz Jordana. Prošla je godina bila značajna za Eboo Patela još iz nekih drugih razloga. Bio je sudionik Clintonove Globalne incijative za ublažavanje vjerskih i etničkih sukoba, a bio i jedan od urednika knjige Building the Interfaith Youth Movement: Beyond Dialoge to Action, Jačanje međuvjerskog omladinskog pokreta, s riječi na djela.

"Ljudi počinju shvaćati da je pitanje međuvjerske suradnje nešto što je od ogromnog značaja", smatra Patel te kaže će najveći problem 21. stoljeća biti religija. “Vjerska linija odvajanja,” kaže on, ne stoji samo između kršćana i muslimana, Židova i budista. Ona razdvaja i vjerske diktatore od vjerskih pluralista. Pod “vjerskim diktatorima” Patel podrazumijeva one koji osuđuju svaku drugu vjeru osim svoje. U najekstremnijim slučajevima, oni su kao samoubojice koji danas vrše bombaške napade - spremni ubiti, eliminirati svakoga tko s njima ne dijeli ista vjerovanja. S druge strane, kaže Patel, imate vjerske pluraliste.

"Oni će reći: Duboko štujem i vjerujem u svoju vjersku tradiciju, ali razumijem da ti štuješ neku drugu i da je ona prava za tebe. Želim njegovati takvo razumijevanje i takvu suradnju. Želim shvatiti kako ti i ja, jedan kršćanin i jedan musliman, jedan Židov i jedan budist, kako mi možemo zajedno služiti općem dobru", kaže Patel. U svijetu koji opetovano potresaju vjerski sukobi – ozbiljan izazov, doista, za Eboo Patela i njegovu kampanju za širenje vjerskog pluralizma.

XS
SM
MD
LG