Linkovi

Pogled na američko-kubanske odnose u 2009.


Predsjednik Barack Obama bio je ove godine pod izvjesnim pritiskom da inicira promjene u američko-kubanskim odnosima, prvenstveno da ublaži desetljećima dugi embargo protiv te komunističke države. Bijela je kuća i ublažila zabrane na putovanje na Kubu, za Amerikance koji tamo imaju rodbinu. No, Obamu kritizira i službena Havana a i republikanci u Washingtonu.

Značaj ublažavanja putnih ograničenja jasan je pogotovo Amerikancima kubanskog podrijetla koji ovih dana posjećuju obitelji na Kubi. Bijela je kuća početkom ove godine ublažila oštre restrikcije na put i na slanje novca na Kubu, koje je uvela prethodna administracija. Prije nekoliko mjeseci počeli su pregovori o uspostavi izravne poštanske veze a planiraju se i razgovori o imigracijskoj problematici. Kubanska vlada smatra da Washington prvi treba povući odlučne korake u uspostavi stalnijih veza. Šef kubanske diplomacije Bruno Rodriguez je u govoru u Ujedinjenim narodima rekao da u ovom trenutku Washington postupa presporo.

Za Kubu su glavni problem američki trgovinski embargo kao i restrikcije koje se odnose na financijsku aktivnost – rekao je čelni kubanski diplomat. Trgovinski embargo i druge sankcije protiv Kube na snazi su već gotovo pola stoljeća. Cilj im je prisiliti komunistički režim da se demokratizira i da poštuje ljudska prava. No, primjećuju mnogi, ovakva 'tvrda taktika' nije dala rezultata. Sada se u Kongresu razmatra zakon prema kojem bi na Kubu mogli putovati ne samo Amerikanci kubanskog podrijetla – koji tamo imaju rođake – već i drugi građani Sjedinjenih Država. Zastupnici ove mjere smatraju da bi se razvojem turizma – kroz kontakte s Amerikancima – demokracija možda brže širila na ovom komunističkom otoku. Ovu je mjeru u Kongresu Sjedinjenih Država podržalo čak 180 zakonodavaca. No, kritičari ukidanja putnih restrikcija kažu da će prihodi od turizma samo učvrstiti Castrov režim. Evo što je o tome rekla republikanska kongresnica s Floride Ileana Ros-Lehtinee: "Kubu već posjećuju turisti iz Europe, iz Meksika, Kanade… I, je li to promijenilo tamošnji režim? Je li popustio pritisak? Koliko ja vidim, nije".

Također, kritičari predsjednikove želje da se obnove kontakti s Kubom ukazuju na daljnju, čak pojačanu, represiju protiv političkih disidenata. Havana odbija američke zahtjeve da iz zatvore pusti političke zatvorenike. Jednu popularnu kubansku blogericu, poznatu po oporbenim stavovima, nedavno su pretukli policajci.

Jonathan Benjamin-Alvarado, profesor na Sveučilištu Nebraske, upravo se vratio s Kube. On tvrdi da većina kubanskog čelništva želi bolje odnose s Amerikom, no postoji frakcija koja ne želi da se u zemlji ublaži politička represija: "Kubansko vodstvo želi dati na znanje da postoji nada u bolje odnose s Amerikom, ali – u isto vrijeme – želi naglasiti da čvrsto drži situaciju u rukama".

Washington se treba ponašati uravnoteženo – primjećuje ovaj američki stručnjak za Kubu. Istovremeno, treba vršiti pritisak da se situacija na Kubi liberalizira, ali ne smije postojati dojam da Washington diktira svom malom susjedu što treba činiti. Možda je najbolje početi sa suradnjom na nekom ne-političkom projektu, kao što je borba protiv droga - kaže Jonathan Benjamin-Alvarado. Bilo kako bilo, uspostava odnosa između Washingtona i Havane bit će spora i postupna, nakon pola stoljeća napetosti i nepovjerenja.

XS
SM
MD
LG