Linkovi

Darivanje - nova knjiga Billa Clintona


Knjige bivših američkim predsjednika oduvijek su budile zanimanje čitalačke publike i medija. Iako se mnogi slažu kako je posljednja knjiga Billa Clintona Darivanje tempirana da skrene pažnju na četrdeset i drugog američkog predsjednika u vrijeme kad se predsjednička kampanja njegove supruge Hillary zahuktava, mnogi isto tako vjeruju da je riječ o inspirativnom djelu s originalnim idejama o novim načinima kako i pojedinci sa skromnijim prihodima mogu pridonijeti općem dobru.

"Ono što sam pokušao reći u ovoj knjizi jest da bez obzira koje ste dobi, bez obzira na vaš prihod, bez obzira koliko vremena imate na raspolaganju, svatko može nešto učiniti. I širom svijeta je došlo do svojevrsne "eksplozije" darivanja koja ima kapacitet da izmjeni stvari na način na koji to privatni građani nisu nikad dosad učinili", kaže Clinton.

Predsjednik Clinton navodi brojne poznate i manje poznate primjere - od velikih donacija milijardera Billa Gatesa i Warrena Buffeta, preko otvaranja teniske akademije Andrea Agassija u jednoj siromašnoj četvrti Las Vegasa pa do bračnog para iz New Yorka koji je osnovao organizaciju dijeli školske udžbenike u Zimbabveu. Međutim, bivši američki predsjednik kaže da je za njega najveličanstveniji primjer darivanja slučaj jedne pralje iz američke savezne države Mississippi, koja je napustila školu kako bi njegovala bolesnog rođaka i potom nastavila zarađivati za život perući i glačajući tuđu odjeću.

"Mislim da Oseola McCarty nikad nije zaradila više od jednog dolara po opranom rublju. Nikad nije imala automobil. Kad joj je bilo 87 godina još uvijek je vozila kolica do obližnjeg dućana kako bi kupila namirnice. Međutim, cijelog je života štedjela. Negdje pri kraju svog života dala je oko 60 posto svoje ušteđevine – oko 150 tisuća dolara – Sveučilištu Južnog Mississippija za zakladu iz koje se plaćaju školarine siromašnim studentima afričkog podrijetla. Mislim da je to izuzetan primjer kako svatko može nešto dati", kaže Clinton.

Isto tako bivši američki predsjednik navodi primjere osoba koje su napustile svoje unosne korporacijske karijere i pronašle svoja ispunjenja kroz iskustvo darivanja. Piše o kompanijama koje striktno paze na potrošnju energije, progresivnim korporacijama koje su postale "zelene", organizacijama koje promiču praksu pravednog nagrađivanja za rad i prihvatljivih radnih uvjeta širom svijeta. U nedavnom razgovoru za televizijsku mrežu NBC, bivši američki predsjednik je pokušao odgovoriti na to što ga je inspirirao da napiše knjigu Darivanje: Kako svatko od nas može promijeniti svijet.

"Mislim da me moje dugogodišnje prijateljstvo s Nelsonom Mandelom navelo da počnem razmišljati o jedinstvenom daru kojeg je on dao. On je svojoj zemlji dao dar. Pokazao je svojoj zemlji kako može preći preko toga da je proveo 27 godina u zatvoru i pozvati svoje tamničare na inauguraciju. I ne samo to, one koji su ga progonili imenovao je u vladu. Isto tako bio sam duboko dirnut svojim kontinuiranim angažmanom za Ruandu i stvarima koje sam tamo vidio", kaže Clinton.

Bill Clinton kaže da je izuzetno važno što čini neka vlada i njene organizacije, ali da će uvijek postojati nesrazmjer onog što se ostvaruje i onog što bi se trebalo ostvarivati. Stoga, tamo gdje vlada funkcionira darivanje građana i aktivizam nadopunjuje vladine aktivnosti, a tamo gdje nije funkcionalna, može zaustaviti pogoršavanje situacije i pomoći mnogim ljudima. Knjigu Darivanje: Kako svatko od nas može promijeniti svijet objavila je izdavačka kuća Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG