Linkovi

Kontroverze oko popisa stanovništva u Sjedinjenim Državama  2010.


Popis stanovništva, koji se u Sjedinjenim Državama provodi svakih deset godina, održat će se 2010. I dok se i ovaj put raspravlja o nekim kontroverznim detaljima popisa stanovništva, pokušat ćemo objasniti kako se točno prebrojava 307 milijuna, 109 tisuća i 571 osoba. Točnije radi se o 307 milijuna, 109 tisuća i 583 osobe. Naime, broj se povećava za 10 osoba svakih nekoliko sekundi, prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva. S druge strane, neki od ranije prebrojanih ljudi, u tih par sekundi su, nažalost, umrli.

Neke od kontroverzi su sljedeće: Prema nekim navodima, manjine, a u svakom slučaju, ilegalne imigrante, teško je pronaći, te vjerojatno nisu ubrojani u ranije spomenuti broj stanovnika. Jedna od kontroverzi koja uvijek izbije jest i pitanje tko točno ide na teren popisivati stanovništvo – konzervativci prigovaraju da lokalni aktivisti, koji su najčešće vrlo liberalni, dobiju većinu ovih poslova. A najnovija kontroverza izbila je oko samog ureda za popis stanovništva. Naime, ovaj je ured dio većeg ministarstva trgovine, koje je produžetak administracije koja je trenutno na vlasti. Mnogi bi željeli da ovaj ured postane neovisan, te da nije pod utjecajem nijedne političke stranke.

Što se samog prebrojavanja tiče, cilj je da se točno prebroji sve osobe, svih godina, rasa i državljanstava, koje žive u svih 50 američkih saveznih država, te u gradu Washingtonu, kao i na američkim teritorijima, Porto Ricu i otocima u Pacifiku. Ured za popis stanovništva najprije poštom šalje upitnike svakom domaćinstvu, a potpom još jedan put, ukoliko na njih nitko ne odgovori. Ukoliko ispunjeni formular i dalje nije poslan natrag uredu za popis stanovništva, netko odlazi u to domaćinstvo kako bi obavio posao. Naravno, američki beskućnici nemaju domove, te se tako i ne mogu ubrojati u popis stanovništva, što predstavlja još jednu kontroverzu kada je u pitanju točnost podataka dobivenih popisom stanovništva.

XS
SM
MD
LG