Linkovi

Web stranica tjedna: Američka predsjednička kampanja 2008


Današnje odredište u kibernetskom prostoru prvenstveno je namijenjeno onima koji vanjsku politiku smatraju važnim dijelom američke predsjedničke kampanje. U Vijeću za vanjske odnose, smatralo se da mediji ne posvećuju dovoljno pažnje pogledima predsjedničkih kandidata na međunarodna pitanja, tako da su postavili web stranicu Campaign 2008, na adresi www.cfr.org.

Nadali smo se da ćemo od svega onoga što kandidati kažu u svojim kampanjskim istupima i od onoga što su govorili ranije moći napraviti websajt koji će u središtu imati debatu o međunarodnim pitanjima.

Tako kaže Michael Moran, direktor web stranice Campaign 2008. Jedno od najkorisnijih pomagala na tom websajtu je Issue Tracker, indeksirani pretraživač koji prati zadanu pojedinačnu temu – u rasponu od useljavanja pa do nuklearne proliferacije - i uspoređuje što je svaki od kandidata izjavio o tom pitanju: "Postoje već unaprijed izrađeni takvi usporedni upiti: primjerice, stavovi kandidata o odnosima Sjedinjenih Država i Indije, o odnosima s Kinom, s Rusijom, s Afrikom, s Kubom, s Venezuelom. Na taj način korisnik stvarno ima priliku ući u dubinu i vidjeti kako točno određeni kandidat 'stoji' po nekom pitanju".

Kampanja 2008. nusi i blog, te korisnici ostaju dnevno informirani o novim komentarima predsjedničkih kandidata vezanim uz međunarodna zbivanja. Uz prikupljanje informacija iz drugih izvora, ova web stranica ima i jedinstvene sadržaje, poput članaka iz pera stručnjaka pri Vijeću za vanjske odnose, kao i članke koji su sami kandidati napisali za časopis Foreign Affairs: "To su jedinstveni dokumenti koji kazuju riječima samih kandidata kakva bi im bila vanjska politika onog trenutka kad bi se našli u Bijeloj kući".

Svi se ti sadržaji, kao i podkasti, mogu naći na Kampanji 2008. Vijeća za vanjske poslove, na adresi www.cfr.org.

XS
SM
MD
LG