Linkovi

Rasna povijest Nacionalne sluzbe za zastitu parkova


Nacionalni park Yosemite, u kalifornijskim planinama Sierra Nevada, jedan je od prvih americkih Nacionalnih parkova, otvoren 1890. godine. S granitnim vrhovima i stijenama nad dubokim dolinama, velicanstvenim slapovima i drevnim stablima sekvoja, park je mjesto spektakularnih prirodnih ljepota, ali i mjesto od posebnog znacaja u povijesti Amerikanaca africkog porijekla.

Ranger u Nacionalnom parku Yosemite Shelton Johnson govori posjetiteljima o povijesti parka. Istrazujuci njegovu povijest u arhivima parka, naisao je na zanimljivi podatak da je na prijelazu 19. u 20. stoljece, parkom patrolirao puk vojske Sjedinjenih Drzava sastavljen isključivo od crnaca: "Bili su zastita parku od ljudi, od posjetitelja, ali i zastita njima od parka, odnosno od prirode".

Sve do 1916. godine, dok nije bila osnovana Nacionalna sluzba za zastitu parkova, njima su patrolirali konjicki odredi vosjke. Medju njima i oni sastavljeni iskljucivo od crnaca. Bili su poznati pod imenom Buffalo Soldiers. To su im ime dali americki Indijanci koji su vidjeli slicnost izmedju njihove tamne, kovrcave kose i krzna bizona. Pricu o njima kao i o svom vlastitom indijanskom porijeklu – oba njegova roditelja su dijelom indijanskog porijekla – Shelton Johnson prenosi turistima. Mnogi su Buffalo Soldiers, objasnjava on, imali u sebi i indijanske krvi. Borili su se protiv svoje brace jer su to morali, kao vojnici, ali bili su istovremeno svijesni duboke ironije, kaze Johnson, jer obje strane su bile domorodacki narodi izbačeni sa svoje zemlje: "Dvije skupine koje su imale najvise zajednickoga medjusobno su se ubijale. Oni africkog porijekla bjezali bi s plantaza i skrivali se medju Indijancima. Zato u mojoj obitelji i ima Indijanaca. I tako morali su ubijati ljude koji su im pruzili utociste. Nisu imali izbora. Ja obicno i kazem – nekad sami birate, nekad za vas biraju drugi i to je tako. Covjek mozda nije htio biti vojnik, ali nije htio ni brati pamuk. Ali htio je biti covjek i nekakvo postovanje uzivati. I navukao bi uniformu, dobro je u njoj izgledao, osjecao je da je konacno netko i nesto. Ali kad je trebalo neciji zivot uzeti, to je bilo tesko".

Kao prvi rangeri u parku Yosemite, Buffalo Soldiers su bili zaduzeni i za krcenje prvog puta kroz sume divovskih sekvoja. Izgradili su i prvu planinarsku stazu do vrha Mt. Whitney, najviseg vrha kontinentalnog dijela Sjedinjenih Drzava, podigli su i prvi muzej u sustavu Nacionalnih parkova, arboretum sa stazama, klupama I znakovima s engleskim i latinskim nazivima biljaka. Fizicki dio posla je bio lak, prica ranger Johnson. Uvjeriti bjelacke naseljenike da nema vise lova na podrucju parka i sjece stabala - to je bilo puno teze. Jer bijelcu je to govorio – crnac. Koji je bio u uniformi, vojnik. Crnac koji bijelcu brani, izdaje naredbe o zabrani lova i sjece stabala, to nije kod bijelca ba slako prolazilo. Buffalo vojnici su morali nauciti samo-kontrolu jer ako nisu bili u stanju izbjeci sukob, bili bi kaznjavani i otpuštani iz službe. A za crnca, istice Johnson, biti vojnik, u ono vrijeme, u onom razdoblju americke povijesti, bio je dobar posao: "Nije bilo lako odrastati u ovoj zemlji i biti ponosan na afro-americko nasljedje. Nekad vam drugi svoje osjecaje pokazuju otvoreno, nekad prikriveno, nekad te poruke do vas dolaze podsvijesno, ali to nikad nije dobar osjecaj jer drugi misle da niste dovoljno dobri. U vrijeme kad je rasizam bio snazan, Buffalo vojnici su mogli reci – niste u pravu, ja sam jednako dobar kao i vi. Mozda i bolji. A to je bio snazan osjecaj".

U rujnu, Sierra Club je objavio prvi roman Sheltona Johnsona pod naslovom “Gloryland.” To je prica o jednom Amerikancu africkog porijekla, rodjenom prvog sijecnja 1863. Godine - na dan kad je predsjednik Abraham Lincoln objavio Proklamaciju o rasnoj emancipaciji - koji postaje Buffalo Soldier u Nacionalnom parku Yosemite

XS
SM
MD
LG