Linkovi

Besplatno: budućnost radikalne cijene - nova knjiga Chrisa  Andersona


Većina nas odrasla je s vjerovanjem kako ništa na svijetu nije besplatno. Međutim, novinar i autor Chris Anderson smatra da mnogi biznisi mogu ostvariti profit iako svoje proizvode i sadržaje pružaju besplatno online. U svojoj novoj knjizi Besplatno: budućnost radikalne cijene on objašnjava kako je koncept "besplatnog" postao marketinška tehnika i kako je na online tržištu najdjelotvornija cijena za neki proizvod - ako je uopće nema.

U svojoj knjizi Besplatno Chris Anderson preispituje radikalnu ideju nove globalne ekonomije i pokušava pokazati kako je novi način utvrđivanja cijene proizvoda može biti od velike koristi i kupcima i potrošačima: "Ideja da možete davati stvari besplatno i zaraditi novce jest model koji se na polju medija primjenjuje odavno, od početka emitiranja radio programa. Ideja da mediji mogu dati proizvod besplatno svojim potrošačima, a onda to naplatiti od treće strane – oglašivača – stara je preko 100 godina. Digitalna ekonomija znatno snižava troškove i omogućuje vam da stvari dajete besplatno. Kad smo prešli u online doba, prva stvar koju smo učinili jest da smo primijenili taj stari model koji koriste mediji. Google je bio pametniji od svih. Oni su oko tog modela izgradili moćnu kompaniju. Međutim, još je uvijek riječ o istom modelu – treća strana plaća za vas potrošača".

Knjigu Besplatno možemo promatrati kao još jedan pokušaj da se objasni kako digitalna tehnologija mijenja naš život i poslovni svijet. Kako se polako počinju smanjivati budžeti za oglašavanje, kompanije se okreću modificiranju ovog modela. Najpopularniji oblik je nešto što se na engleskom naziva "freemium", a kombinacija je dvije riječi – besplatno i plaćanje. Riječ je o sustavu u kojem postoji nekoliko kategorija i kvaliteta proizvoda, a manji dio korisnika mora platiti da bi dobio proizvod. Odnosno, osnovna usluga ili proizvod su besplatni, ali oni koji žele više od toga za tu razliku moraju platiti. Autor knjige Besplatno Chris Anderson navodi primjer poslovnog lista Wall Street Journal: "Zapravo ono što vidimo kod Wall Street Journala su oba modela. Možete pročitati neke od najnovijih vijesti i reportaža besplatno. Možete pratiti najnoviji razvoj događaja besplatno. Ali kad krenete prema nekim tekstovima s uskim specijalnostima, to morate platiti. Ako želite koristiti bogatu arhivu ovog lista, to također morate platiti. Taj novi model se otprilike može svesti na sljedeće: ulaz se ne naplaćuje, ali jednom kad ste unutra, za neke ćete usluge morati platiti. I to je, vjerujem, bio prvi novi poslovni model. Svi ostali bili su svojevrsna inverzija poslovnih modela dvadesetog stoljeća".

U svojoj knjizi Anderson također ukazuje na veliki porast tzv. ekonomije reputacije, odnosno, modela po kojemu krajnji korisnik, ili kupac svojom interaktivnom ocjenom pridonosi stvaranju ugleda nekog proizvoda ili usluge. Autor objašnjava također različite modele u korištenju koncepta "besplatnog" i pokušava pokazati kako se natjecati kad vaš konkurent nudi nešto besplatno za što vi naplaćujete. Knjigu Besplatno: budućnost radikalne cijene Chrisa Andersona objavila je izdavačka kuća Hyperion Books.

XS
SM
MD
LG