Linkovi

Česi prosvjeduju protiv sustava proturaketne obrane


Češki građani koji se protive američkom planu postavljanja dijela sustava za proturaketnu obranu u njijovoj zemlji kažu da će nastaviti s prosvjedima tijekom posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Pragu, unatoč zabrani demonstracija. Ovi se prosvjedi događaju u vrijeme kada, prema anketama javnog mnijenja, mnogi Česi strahuju da bi proturaketni štit mogao dovesti do napetosti u odnosima s Rusijom te ugroziti sigurnost u Europi.

Posljednjih mjeseci glavni grad Češke doživio je cijeli niz prosvjeda protiv sustava proturaketne obrane kojeg u toj zemlji namjeravaju postaviti Sjedinjene Države. Ovom se planu – kojeg je inicirala administracija predsjednika Busha – a čiji je dio instaliranje radara u blizini Praga, protive mnogi. Osim toga, planom je predviđeno i postavljanje raketa presretača u susjednoj Poljskoj. Uz te demonstracije, nedavno je završen i jedan desetomjesečni štrajk glađu. Sjedinjene Države žele da ovaj sustav posluži kao štit protiv mogućeg raketnog napada iz Irana ili drugih dijelova Srednjeg istoka. No, taj je plan razbjesnio Rusiju, koja u njemu vidi provokaciju. Bivši štrajkač glađu Jan Tamas, istaknuti aktivist protiv ovog američkog poteza iz Češkog humanističkog pokreta, misli da će raketni štit povećati napetosti u regiji: "Ako dođe do izgradnje ovog projekta, to će dovesti do velike eskalacije međunarodnih tenzija. Vjerujemo da se ovaj problem ne tiče samo Češke ili samo Poljske, već cijele Europe. Jer – utjecat će na sigurnost na čitavom kontinentu".

Kako bi spriječili nasilje za vrijeme posjeta gospodina Obame, vlasti su zabranile prosvjede, no aktivisti kažu da ih to neće omesti. Oni se planiraju okupiti oko Kongresnog centra u Pragu, gdje će se održati summit. Predsjednik Obama planira održati govor čiji će naglasak biti na opasnostima širenja nuklearnog oružja. Ranije ovog mjeseca, američki je predsjednik rekao da sustav proturaketne obrane možda neće biti nužan u Europi, ukoliko Rusija bude voljna utjecati na Iran da napusti svoj navodni program nuklearnog naoružanja. Međutim – kako pokazuju ankete javnog mnijenja – kakogod bilo, otprilike sedam od deset čeških građana izjasnili su se protiv proturaketnog štita. To ne čudi Petra Kratochvila s Instituta za međunarodne odnose. On je u intervjuu na radio postaji Prag rekao da misli da se mnogi Česi pribojavaju pogoršanja odnosa s Rusijom, koja se oštro protivi sustavu proturaketne obrane: "Mislim da ova američka strategija ima više ciljeva, no očito da je glavni, ili onaj kojeg se smatra najvažnijim u Republici Češkoj – da bi nas proturaketni štit trebao braniti od Rusije, ne od Irana. Mislim da je to očito. Možemo vidjeti da čak i američka administracija, kad govori o ovom problemu, povezuje ga zapravo s pitanjem američko-ruskih odnosa, a ne s onim Irana i prijetnje koja dolazi iz Irana. Stoga smatram da je glavni razlog za proturaketnu obranu u Europi jačanje američke nazočnosti na ovom kontinentu i smanjenje utjecaja Rusije".

Češki zakonodavstvenici do sada nisu ratificirali ključne sporazume koje su potpisale češka vlada i Washington o pozicioniranju radarske baze i američkih vojnika u vojnom okrugu Brdy, 90 kilometara jugozapadno od Praga. Plašeći se poraza u parlamentu, premijer Mirek Topolanek nedavno je povukao sporazume za ratifikaciju, iako je rekao da je samo pitanje vremena kad će zatražiti glasovanje. No, prošlog je tjedna, kada mu je izglasano nepovjerenje, njegova sposobnost da "progura" sporazume postala ograničena.

XS
SM
MD
LG