Linkovi

San Francisco: Plastične vrećice prijetnja morskom životu


U ožujku prošle godine, kalifornijski grad San Francisco postao je prvi američki grad koji je potpuno zabranio korištenje plastičnih vrećica. O učincima te zabrane iz ovog ekološki osviješćenog grada.

Jedno od odlagališta smeća u San Francisku mjesto je gdje čak 820 tisuća stanovnika ovoga grada odlaže svoj otpad – koji se sastoji od stotina i stotina plastičnih vrećica. Njih je jeftino proizvesti, ali teško reciklirati. One često završe na mjestima gdje ne bi trebale, kaže Robert Reed, glasnogovornik ovog deponija navodi: "Vrlo su lagane. Tako ih vjetar bez teškoća otpuhne u močvare ili na farme. A završe u zaljevu San Francisca, odakle ih struja odvuče u ocean. One su prijetnja morskom životu".

Ove opasnosti i činjenica da su građani San Francisca godišnje bacali otprilike 180 milijuna plastičnih vrećica, potaknule su Rossa Mirkarimija iz gradske vlade da sastavi prijedlog zakona o zabrani plastičnih vrećica u svim većim trgovinama i ljekarnama. No, on se nada da će ovaj zakon nadahnuti ljude da čine i više od toga: "Ovaj zakon ne samo da zabranjuje uporabu plastičnih, već i papirnatih vrećica. Stoga je njegov cilj: ne koristite niti papirnate niti plastične vrećice, već donesite svoju vlastitu".

Za neke kupce u drugim dijelovima svijeta to nije ništa novo. Na primjer, u prodavaonicama u Nizozemskoj nikada vam neće ponuditi vrećicu, već od vas očekuju da imate vlastitu, po mogućnosti platnenu. Mnogi američki trgovci mješovitom robom prešli su s plastičnih vrećica na papirnate, ali uz određenu cijenu: papirnate vrećice plaćaju deset puta više nego plastične. Međutim, neki od trgovaca ne slažu se s tom odlukom. Udruga kalifornijskih trgovaca mješovitom robom, koja zastupa oko 500 članova, ne podržava zabranu plastičnih vrećica, kaže glasnogovornik udruge Dave Heylen: "Namjera ovog propisa bila je odviknuti kupce od vrećica i potaknuti ih na druge načine kupovine. Mi smatramo da se to nije postiglo. Rezultat je samo promjena uborabe, s plastičnih na papirnate vrećice".

Koji je, dakle, sljedeći korak? Proširiti zabranu na trgovce malih prodavaonica mješovitom robom i općenito trgovce na malo. Gradski upravitelj Mirkarimi kaže da trenutno radi na nacrtu prijedloga zakona koji bi zabranio uporabu plastičnih omota za novine.

XS
SM
MD
LG