Linkovi

Kriza američke automobilske industrije


Protekla godina bila je jako teška za američke tvornice automobila. Radna mjesta za 100 tisuća radnika su u opasnosti. Kompanija Delphi, najveći svjetski proizvođač auto-dijelova, ne mogavši više podmirivati svoje izdatke za mirovine i zdravstveno osiguranje, objavio je bankrot.

Ukidanje radnih mjesta i smanjenje plaća ima teške posljedice. Direktor Delphia Steve Miller o tome kaže: "Filozofi mogu spekulirati o tome je li nešto fer ili nije. Ja se moram sučeliti s realnošću".

Peter Morici, profesor poslovanja na Marylandskom sveučilištu krivi i auto kompanije kao i sindikat radnika u auto industriji – UAW. Ford i General Motors prave automobile koje kupci ne žele, kaže on, dok s druge strane sindikat ima prevelike zahtjeve. "Radnici – članovi UAW sindikata nisu upoznati u kojoj su mjeri njihove plaće i beneficije u raskoraku s realnošću – u usporedbi s globalnom konkurencijom, pa čak i u usporedbi s tvornicama Toyote i Nissana u mjestima kao što je savezna država Kentucky", kaže Morici.

Strani proizvođači automobila, koji su u velikoj prednosti po cijeni proizvodnje i popularnosti svojih vozila, proširuju svoje američke tvornice koje se nalaze mahom na američkom jugu, a čiji radnici nisu sindikalno organizirani. Ekonomist Rob Scott iz Washingtonskog Instituta za ekonomsku politiku kaže da Frod i General Motors koriste bankrot na isti način kao i neke avio-kompanije – za reorganizaciju poslovanja, snižavanje plaća i smanjenje troškova.

Po njemu auti-industriji je neophodno financijsko spašavanje od strane države. Ako ne osigura vlastitu industrijsku bazu Amerika će krenuti istim putem kao i Britanija u devetnaestom stoljeću. "Britanija je nekad imala najviši životni standard na svijetu, no njena je moć opala, troškovi imperije ispraznili su britansku blagajnu. Odbijali su investirali i premjestili su svoje tvornice u inozemstvo, a američka industrija, stoji na rubu te provalije", kaže Rob Scott.

XS
SM
MD
LG