Linkovi

Kome se priklanjaju američki glasači arapskog podrijetla?


Američki glasači arapskog podrijetla vrlo su sličnih stajališta s drugim Amerikancima po pitanjima koja se tiču unutrašnje politike – ekonomije, radnih mjesta, zdravstvene skrbi i obrazovanja.

Međutim, anketa koju je provela privatna organizacija za ispitivanje javnog mnijenja Zogby International, otkrila je da nezadovoljstvo načinom na koji administracija predsjednika Busha provodi vanjsku i unutrašnju politiku nagriza temelje Republikanske stranke među arapsko-američkim glasačima.

James Zogby, inače brat Johna Zogbyja iz grupe Zogby International, direktor je Arapsko-američkog instituta koji je zatražio ovu anketu. On kaže da rezultati ankete potvrđuju važan ideološki obrat među ovim glasačima: "Tlo pod Republikanskom strankom se urušilo. Od 2000. godine njihova se moć prepolovila. A to ne iznenađuje. Ako provodite lošu politiku, onda dobivate i loše rezultate".

James Zogby ističe da je u američkim predsjedničkim izborima 2000. godine ukupni glas arapsko-američkih birača za Georgea Busha iznosio 44 posto, a za Ala Gorea 39 posto. No, prema anketi, ove godine taj se rezultat. 54 posto arapsko-američkih birača podržava Obamu, a 33 posto McCaina.

Zogby kaže da bi glasovi arapsko-američkih birača mogli imati odlučujuću ulogu u saveznim državama koje imaju mnogo neopredjeljenih glasača, a gdje je utrka između demokrata i republikanaca vrlo tijesna: "Mislim da će njihov glas imati vrlo značajan utjecaj na ishod izbora u Michiganu – zato obje kampanja poklanjaju toliko pozornosti arapsko-američkim glasačima u toj saveznoj državi. Oni čine četiri do pet posto glasačkog tijela. U Michiganu će ove godine biti tijesno, stoga će ova američka populacija biti odlučujuća. Isto vrijedi i za Virginiju, Ohio, a možda i za Floridu i Pennsylvaniju".

U državama s još neopredijeljenim glasačima na istoku Sjedinjenih Država, Virginiji i Ohiou, arapsko-američki glasači čine gotovo dva posto biračkog tijela. Najvažnija pitanja za njih, prema anketi, su zaposlenost i ekonomija te rat u Iraku, mir na Srednjem istoku i zdravstvena skrb, kaže Zogby. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Sjedinjenim Državama danas živi skoro tri i pol milijuna Amerikanaca arapskog podrijetla. Dvije trećine njih živi u svega deset saveznih država.

Nadine Wahab, direktorica za odnose s javnošću u Arapsko-američkom institutu kaže da su oni, kao grupa, vrlo aktivni na političkom planu:"Imamo puno veći postotak registriranih glasača – preko 80 posto. Na trećem smo mjestu, odmah iza židovske i afro-američke zajednice. A što se tiče odaziva birača, također smo vrlo aktivni kao zajednica– on iznosi oko 60 posto".

Arapsko-američki institut već 20 godina radi na građanskom i političkom osnaživanju Amerikanaca arapskog podrijetla, sponzorirajući kampanje za registraciju glasača i informiranje birača, uključujući i večeri s kandidatima, koje članovima ove zajednice pružaju priliku da se susretnu s kandidatima iz obje stranke i pitaju ih što god ih zanima.

Kongresnik iz Demokratske stranke, Jim Moran iz Virginije, kaže da ga se učešće Amerikanaca arapskog podrijetla u američkom političkom procesu jako dojmilo: "Od ključne je važnosti da jedna zajednica u Sjedinjenim Državama, kao što je arapsko-američka, bude dio demokratskog procesa – da može na njega utjecati, ali ga ponegdje i mijenjati, jer i to je potrebno, a neće se dogoditi ako birači ne reagiraju".

Jim Moran kaže da bi zbog toga arapsko-američki i muslimanski birači trebali podsjetiti onog kandidata koji će pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom da su, kao američki građani, odigrali svoju ulogu i da od njega očekuju da reagira na njihove zahtjeve. Jedan uspješan primjer toga je podrška za demokratskog i republikanskog kongresnika u sjevernoj Virginiji: nakon što su se arapsko-američki glasači angažirali u njihovim kampanjama, oba su kongresnika podržala izgradnju novog islamskog centra u ovoj regiji.

XS
SM
MD
LG