Linkovi

John Grisham: The Broker (6/3/05) - 2005-03-05


U svom najnovijem trileru Broker John Grisham napustio je poznate sfere pravnih ili sudskih romana i upustio se u novu avanturu – napisao je poltički krimić koji bi po tematici više odgovarao piscima kao što su Frederick Forsyth ili Robert Ludlum.

U posljednjim satima svog boravka u Bijeloj kući, imaginarni američki predsjednik Arthur Morgan – odobrava pomilovanje za Joela Backmana, moćnog washingtonskog lobista koji je posljednjih šest godina proveo u saveznom zatvoru. Predsjednika pristaje na ovaj oprost tek nakon enormnog pritiska CIA, koja je zainteresirana za Backmana jer je – kako se čini – u danima svoje moći došao u posjed kompjuterskog programa kojim se može manipulirati najsloženiji svjetski satelitski sustav.

Joela Backmana bez mnogo buke izvedu iz zemlje u vojnom zrakoplovu, daju mu novi identitet i novi dom u Italiji. Prema planu, nakon što se Backman uvede u novi život, CIA će o njegovoj lokaciji došapnuti informaciju Izraelcima, Rusima, Kinezima i Saudijcima. A potom će čekati. Pitanje nije hoće li to Joel Backman preživjeti ili ne, jer za to nema izgleda. Ono što CIA-u zanima jest tko će ga ubiti.

To je ukratko sažetak zapleta ovog trilera za koji su već neki kritičari ustvrdili kako ne predstavlja standard kakav smo viđali u Grishamovim pravničkim romanima s bezbroj iznenađenja, obrata, prijetnji i prijevara. Prva polovica knjige usredotočena je na Backmanovu transformaciju od moćnog lobista u bespomoćnu žrtvu. U drugom dijelu romana nailazimo na klasičnu Grishamovu pripovjedačku vještinu – brzi tempo, igre mačke i miša i potjere u kojima se glavnom junaku suprotstavljaju brojne moćne obavještajne agencije koje ga žele ubiti.

Kao i u drugih sedamnaest Grishamovih romana, i Broker sjedinjuje autorov talent za detalj i nevjerojatnu sposobnost da dočara kulturu i duh malog mjesta - ovaj put Bologne u Italiji. Međutim, iako će čitatelji jamačno uživati u opisima Bologne i talijanske hrane koju tijekom romana obilno konzumira glavni junak – Brokeru nedostaje – kako je napisao kritičar izdavačkog tjednika Publisher Weekly - ona intriga i zaplet koja je romane poput Posljednjeg porotnika, Tvrtke i Sažetka Pelican učinila svjetskim bestsellerima, a samog Grishama jednim od najčitanijih pisaca današnjice.

I dok se mnogi slažu kako John Grisham ima pravo na povremeni 'bijeg' od pravničkih trilera, velika većina roman Broker promatra kao odveć drastičnu promjenu. Jedna od glavnih zamjeraka koje su se mogle pročitati u knjiškim rubrikama listova, jest svojevrsna moralna nedefiniranost glavnog junaka – na početku priče on pokušava kompjuterski software za manipulaciju satelita beskrupulozno prodati bilo kome tko najviše plati, međutim, na kraju romana autor svog junaka pretvara u brižnog oca i djeda, koji nakon što je nadmudrio špijunske službe četiri zemlje i cijeli američki obavještajni aparat, odlazi natrag u Bolognu kako bi bio sa svojom učiteljicom talijanskog.

Jedan od svakako, kulturološki gledano, najzanimljivijih dijelova ovog romana je "italijiziranje" Joeala Backmna, odnosno, njegova transformacija u Marca Lazzerija, Kanađanina rođenog u Milanu. Uz opširne i česte lekcije talijanskog, naš junak uči i osnovne razlike u ponašanju nekog Amerikanca i Talijana. Jedan od njegovih instruktora uči ga kako se odijevati kao Talijan. "Nema kratkih hlača, crnih sokni i bijelih tenisica, nema hlača od poliestera niti majica za golf" – jedna je od osnovnih odjevnih lekcija koja bi glavnom junaku trebala pomoći da bude manje upadljiv svojim potencijalnim progoniteljima.

Sve u svemu, zaključuje se u osvrtu na ovu knjigu u New York Timesu, Broker je roman za nekog tko se nalazi na odmoru, ali očigledno i napisan od nekog tko je bio na odmoru. "Putnici iz naslonjača" vole isto putovati, zaključuje kritičar ovog newyorškog dnevnika, "iako ne mogu napustiti svoj dom".

XS
SM
MD
LG