Linkovi

Dubinskom stimulacijom mozga protiv depresije (3/3/05) - 2005-03-03


Osobe s jakom depresijom, kojima ne pomažu standardni oblici liječenja, mogli bi imati koristi od eksperimentalne metode, nazvane dubinska stimulacija mozga, kažu kanadski znanstvenici.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, četiri od šest osoba s jakom depresijom, koje su prošle kroz dubinsku stimulaciju mozga, doživjele su "znakovito i trajno" ublažavanje depresije. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem patili su od depresije od godinu i pol do pet godina, unatoč lijekovima za depresiju, psihoterapiji i elektrošokovima. Međutim, oni kojima su u dio mozga za koji se vjeruje da je povezan s depresijom kliničkim putem ugrađene elektrode izvijestili su da su, kada su elektrode "uključene" doživjeli nagli osjećaj mira, izoštrenu svijest i porast zanimanja za svijet oko sebe.

Nakon dva mjeseca kontinuirane moždane stimulacije, kod pet od šest pacijenata zabilježeno je ublažavanje depresije za najmanje 50 posto, prema Hamiltonovoj skali. Pacijenti su također izvjestili da im je porasla razina energije i sposobnost za obavljaju zadatke.

Istraživanje su proveli znanstvenici Sveučilišta Emory u Atlanti. Dubinska stimulacija mozga koristi se s određenim uspjehom i u tretiranju epilepsije i Parkinsonove bolesti.

XS
SM
MD
LG