Linkovi

'Geste i držanje dvojice predsjednika ukazuju na zategnute odnose između Amerike i Rusije' (25/2/05) - 2005-02-25


USA Today, najtiražniji dnevnik u Sjedinjenim Državama, komentira summit Bush-Putin. “Dvojica su se državnika oslovljavala imenom, te su inzistirali da su i dalje dobri prijatelji. No, njihove geste i držanje ukazivali su na to da su odnosi između Amerike i Rusije zategnuti. Putin se jedva jednom nasmiješio. Bush je povremeno izgledao kao da mu je vrlo neugodno. Tapšanje po ramenu i zagledanje u dušu – stvar su prošlosti, na red su došli verbalni dueli o prirodi demokracije" - ovako svoje dojmove s tiskovne konferencije dvojice državnika, nakon summita u Bratislavi, sažima uvodničar dnevnika USA Today.

"Summit je ukazao s kakvim se izazovom sučelio George Bush. On istovremeno mora voditi rat protiv terorizma, za što mu je potrebna ruska pomoć, no isto tako morat će i ispoštovati svoje obećanje iz inauguralnog govora – da će se boriti za širenje slobode, u svakoj zemlji."

Uvodničar USA Todaya smatra da predsjednik u odnosima s ruskim kolegom treba prvenstveno raditi na psotizanju američkih nacionalnih ciljeva, ali i konstantno naglašavati značaj demokracije, "uz uvjet da Putin u potpunosti ne alijenira."

Ruski predsjednik tvrdi da je njegova zemlja već u potpunosti demokratska država, no u Washingtonu u to mnogi sumnjaju. Putin je značajno ograničio prava oporbe i slobodnog neovisnog tiska, ukinuo je izravne izbore za guvernere pokrajina, te uništio najvažniju naftnu kompaniju zbog toga što je njezin vlasnik financirao rad oporbenih stranaka. Ruski predsjednik tvrdi da je za razvoj demokracije potrebna stabilnost, a ne anarhija.

U Kongresu Sjedinjenih Država sve se jače čuju zahtjevi da Washington oduzme Rusiji mjestu u skupini G8, koja okuplja najrazvijenije industrijske sile svijeta – piše USA Today.

Dnevnik Los Angeles Times također zapaža da je na konferenciji za tisak dvojice predsjednika bilo dosta iskri koje se mogu protumačiti Putinovom razdražljivošću zbog toga što mu se, navodno, drži lekcija iz demokracije.

'Za neke od ideja predsjednika Busha imam mnogo poštovanja. I ja ću im posvetiti dosta vremena, u obavljanju mog posla. No, neke druge iznijete ideje, radije ne bih komentirao' – izjavio je ruski predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi.

Los Angeles Times navodi da je ruski predsjednik usporedio novi sistem imenovanja guvernera pokrajina s elektorskim koledžom u Sjedinjenim Državama, koji nakon provedenih izbora za predsjednika, bira šefa države. 'Ova se američka praksa ne smatra ne-demokratskom, zar ne?' – upitao se Vladimir Putin.

Los Angeles Times smatra da je ova usporedba neprimjerena: ruski će predsjednik u budućnosti imati ogromnu moć kada je u pitanju izbor kandidata za guvernera, od strane pokrajinskih zakonodavnih tijela. 'Njegov će kandidat sasvim sigurno na kraju biti izabran, što nikako nije slučaj kada je u pitanju elektorski koledž u Sjedinjenim Državama' – piše kalifornijski dnevnik.

XS
SM
MD
LG